Тествахме евтиния SUV на Hyundai

В Щатите Hyundai пусна евтин малък SUV. Щеше да е удар в десетката – стига да не беше трансмисията.

Можем да го наречем кросоувър или малък-SUV. Точно такъв е дългият 4,04 метра Hyundai Venue, който през 2020 г. ще стартира в Щатите. Отличава се с приятна външност, добро предлагано място, модерна техника и невъзможност дори и опционално да си поръчате 4х4 задвижване. Venue е доста изгоден: базовата цена е 30 000 лв.

Неуспешна комбинация двигател-трансмисия

За задвижването на Venue отговаря не особено иновативен 1,6-литров атмосферен двигател, който разполага със 121 к.с. и 153 Нм. С него няма да участвате в състезания, но моторът е солиден. Проблемът не е него, а в неуспешната комбинация от агрегат-трансмисия. 1,6-литровият 4-цилиндров двигател е комбиниран с безстепенна CVT, която освен да намалява разхода, не върши нищо полезно. -Натискате педала на газта, следва звук на виене и едва после ви възнаграждават с придвижване напред. Ако принципно не бързате за никъде, ще се радвате на приличен разход на гориво: при скорост 170  км/ч около 6,5 литра. Нашата препоръка обаче е базовата версия Hyundai Venue 1.6 SE – тя е оборудвана с 6-степенна механична скоростна кутия.

Стегнато окачване, красив интериор

Иначе Venue е удар в десетката. Окачването е изненадващо стегнато и далеч от меко. Управлението е доста чувствително и се справя чудесно в всекидневието.  Красиво оформеното вътрешно пространство ни хареса, а в него има и достатъчно място – благодарение на междуосието от 2,51 метра – за четирима души. Багажникът впечатлява – 529 литра, които могат да се увеличат на 903 литра след сгъване на седалките.  Кокпитът е модерен с централно разположения си монитор. Управлението става чрез бутони на волана, няколко бутона на централната конзола и посредством тъчскрийна.

Серийното оборудване е убедително

Серийното оборудване е доста убедително. Така Hyundai Venue 1.6 SEL предлага екстри като система за сигнализиране при напускане на пътната лента, темпомат, асистент за аварийно спиране с разпознаване на пешеходци или камера за заден ход. Опционално се предлагат навигация, система за безключов достъп, LED фарове, подгряване на седалките, 17-цолови джанти и асистент за мъртвата зона.

Технически данни

Hyundai Venue 1.6

4-цил. атмосферен двигател • работен обем: 1598 cм³ • мощност: 89 кВт. (121 к.с.) • макс. въртящ момент: 153 Нм • макс. скорост: 170 км/ч • разход на гориво: 6,5 л/100 км (А 95 Н) • цена: от 30 000 лв.

 

 

 

Източник: autobild.bg