Фон дер Лайен: Зеленият пакт на ЕС мобилизира 100 млрд. евро през следващите 7 години

Следващата сряда ще бъде изготвена пътна карта за Зеления пакт. За него се предвижда да бъдат мобилизирани 100 млрд. евро през следващия 7-годишен период – това съобщи на първия си брифинг в Европейската комисия нейният председател Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен подчерта, че първият климатичен закон ще бъде създаден през 2020 година, така че пътят към климатичния неутралитет през 2050 година да бъде необратим. Тя обясни как ще се набират набелязаните 100 млрд. евро:

„За да постигнем тази цел, ние изграждаме механизъм, който ще привлича средства от бюджета на ЕС, както и съфинансиране от страните членки, а също и група по Европейския инвестиционен план, която да набира необходимите публични и частни средства“.

Фон дер Лайен изрази загриженост от сериозните орязвания в бюджета на ЕС за следващите 7 години. Тя подчерта, че преговорите по въпроса трябва да се възобновят от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, за да се постигне съгласие в началото на следващата година.

ЕС ще отдели 15 млн. евро спешна помощ за Албания

Еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич заминава днес за Албания, съобщи още Урсула фон дер Лайен. Тя уточни, че той ще направи оценка на материалните щети и първоначални разчети за необходимата помощ за реконструкция по сградите, повредени от силното земетресение в Албания:

„Като съвсем първа стъпка ние ще отделим незабавно 15 млн. евро от фонда “Съседство” в подкрепа на албанския народ. На колегиума взехме решение да организираме донорска конференция. Днес отново ще се обадя на премиера Еди Рама, за да информирам за тези неща“./БНР