Дупничанинът Георги Апостолов подари професионален дрон на местните планински спасители

Дупнишкият отряд с радост прие дрона от Георги Апостолов.
  • Дарителят: Тези хора са героите на нашето време и са основен стълб на обществото

  •  Имаме нужда от още млади хора, на които планината им е тръпка, коментира ръководителят на ПСС-Дупница Кирил Чолаков

Дупничанинът Георги Апостолов зарадва Планинска спасителна служба-Дупница с прекрасен коледен подарък. Той подари професионален дрон на местния спасителния отряд. Младият мъж е собственик на софтуерна компания, разработваща изкуствен интелект, базирана в чужбина. Към дрона той е добавил няколко резервни батерии, комплекти перки, както и специална раница за носене в планината. Обхватът му с една батерия е 30 минути до 8-10 км разстояние по права линия, като е с интелект да се връща на стартовата си позиция при изчерпване на батерията. Дронът е официално регистриран под името „Жужа” и може да засича и възможни препятствия, които среща при полета си.

Дупничанинът си поговори с местните планински спасители за акциите им.

„Искам да благодаря на Планинската спасителна служба в Дупница за прекрасната им работа. Това дори не е професия, това е призвание. Трябва да бъде давана гласност на техния героизъм. Това са героите на нашето време и за мен са основен стълб за обществото. С този малък жест им подарихме професионален дрон, с който да може да си помагат в спасителните акции. Знаете, че в планината всяка секунда е важна в човешкия живот. Този дрон е пригоден за използване в екстремни условия. Разстоянието, което може да измине, е 10 километра в права линия, като такъв дрон се използва и в заснемането на научнопопулярни филми. Надявам се, че ще им бъде в помощ и им пожелавам да го използват минимално. Но все пак, когато се наложи, съм сигурен, че ще им помогне за спасяването на човешки живот, което всъщност е най-важното”, коментира Георги Апостолов.
Той допълни, че редовно следи акциите на ПСС-Дупница и е много добре запознат с дейността им.

Професионалният дрон

„Благодарение на вас, медиите, се запознах с тяхната дейност. Те са хората, които популяризират не само Дупница, но и България по целия свят. Аз съм им голям фен и винаги следя акциите им, независимо в коя точка на света се намирам. Представете си как на Коледа или на Великден сте със семейството си и изведнъж трябва да тръгнете за акция. Това за мен е невероятен героизъм и само мога да се радвам, че имам възможност да им помагаме”, завърши собственикът на софтуерната компания.
Строителният предприемач от с. Баланово Иван Кьосев пък осигури таблет с голям екран за дрона, с помощта на който картината в реално време по време на акциите да бъде по-ясна.
Началникът на ПСС-Дупница Кирил Чолаков не скри задоволството си от получения подарък.

Кирил Чолаков

„Дронът ще ни бъде много полезен в акции, в които трябва да се обходи или огледа голям периметър от планината. Това са акциите за търсене, когато нямаме GPS координати и просто е подаден сигнал, че наистина има изгубен човек в някой район на планината и това ще ни бъде от огромна полза. Ако на нас ни трябва да обходим този район за дни, това нещо може да се свърши с дрона в рамките на няколко часа. Изгубените ще бъдат локализирани по-лесно и съответно групите ще бъдат при тях по-бързо”, каза Кирил Чолаков.
Той обясни, че вървят и други дарителски кампании към дупнишкия отряд:
„Те са предимно от хора, на които ние сме оказали помощ и са оценили това, което ние правим за пострадалите и бедстващите хора в планината. Има хора, които само са ни виждали как реагираме и какво правим и също го оценяват”.
Ръководителят разясни и от какво имат нужда в ПСС-Дупница:
„Имаме нужда от човешки ресурс. Млади хора, които планината им е тръпка или пък обичат и са привързани към планинските спортове. Отрядът винаги е отворен към тях, ако решат, че планинското спасяване е тяхното нещо и искат по този начин да бъдат полезни за обществото. Винаги такива млади хора са добре дошли при нас”.
Той коментира и намерението на държавата да закупи хеликоптер-линейка, която да помага на Планинската спасителна служба.
„Имаме някаква вътрешна информация от Дирекцията на Планинска спасителна служба и Червения кръст, но засега няма да я коментирам. Просто някои неща трябва да се случат и тогава да се говори. Доста неща са коментирани преди това, но някои от тях не са се случили. Хората няма как да съберат пари и да ни дарят хеликоптер. Тук е мястото на държавата. Тя трябва да изгради системата ХЕМС, която би била много полезна за нашата работа. Надяваме се, че това ще се случи”, заяви по темата Кирил Чолаков.

Георги Апостолов

Опитният спасител даде и своите съвети към туристите, които посещават планините през зимния сезон:
„Условията в планините вече са си зимни. Всичко, което препоръчваме за зимната планина, важи в момента. Личната екипировка и обувките са много важни, както и подготовката на самите туристи. Всичките неща, които постоянно говорим, са валидни. Нека хората опознаят маршрутите предварително и проверяват и се съобразяват с метеорологичните условия. В никакъв случай да не подценяват планината. Основното е да се съобразяват с техните си възможности и планинарски умения. Защото много често, надценявайки себе си или пък подценявайки планината, нещата много бързо се обръщат. От една на пръв поглед не толкова сложна ситуация всичко става вече много сложно”.
Ръководителят на дупнишкия отряд даде повече информация и за това какво се случва с базата, която толкова години се чака да бъде построена в района на Седемте рилски езера.
„Мисля, че целият нужен набор от документи като разрешителни, съгласувания и т.н. вече е готов. Би трябвало да бъде вече на разположение на Дирекцията на Национален парк „Рила” и следващата крачка е да се обяви обществената поръчка и да се търси фирма изпълнител за толкова изстраданата и толкова чакана база. Тази инициатива беше подета преди много години от необходимост, защото нашият район вече се натовари неимоверно много с туристи. Това предполага и съвсем сериозен травматизъм. Един от най-натоварените отряди е дупнишкият. И това не е нещо инцидентно, а с годините поради големия интерес на туристите към района на Седемте рилски езера и не само. Целият наш район е доста натоварен с много хора. Постоянно си имаме акции. Тази база сме я коментирали вече не знам колко пъти. Тя ще съкрати много времето на планинските спасители да стигнат до пострадалите и хората, които имат нужда от нашата помощ в планината”, завърши Кирил Чолаков.