Библиотеката в Сапарева баня привлича читатели с нови книги, представя видни творци

Момент от презентацията за Климент Охридски

Библиотеката при читалище „Просветен лъч-1905” в Сапарева баня привлича читатели с нови книги, които ще бъдат купени до дни. Работещите в единствената обществена библиотека в курорта провокират интереса на децата към четенето и с представянето на известни книжовници, писатели. „Броени дни преди коледните празници ще зарадваме читателите с нови книги. Отново имаме спечелен проект по програма на Министерството на културата „Българските библиотеки съвременни центрове за четене и информираност – втора сесия”. Библиотечният ни фонд ще се увеличи с още 50 тома нова литература от различни жанрове и за различни възрастови групи”, каза Йорданка Нешова. Книгите са на стойност 600 лв. В рамките на първата сесия на този проект вече са закупени 93 тома нова литература на стойност 1200 лв.

Йорданка Нешова

В рамките на инициативата, свързана с известни личности от областта на литературата, вече са представени американският писател, хуморист и журналист Марк Твен и основателят на Охридската книжовна школа Климент Охридски. „Читалищната библиотека поде инициатива да представя презентации за живота и творчеството на видни творци. Целта ни е да създадем и стимулираме навиците за четене при децата. Тези дни представихме българския книжовник Климент Охридски. Учениците от пети клас на СУ „Христо Ботев” в града ни с интерес научиха кой е Климент Охридски, какво е творил и с какво ще го запомнят.

Те ще го запомнят като един от първоучителите на българите, организатор на учебното дело в Охридска област, ръководител и пряк участник при създаването на българска богослужебна и поучителна литература, основател на училища и воин срещу домогванията на византийското духовенство. На учениците бяха представени и книгите, които има библиотеката, за живота и дейността на Климент Охридски”, обясни гл. библиотекар Йорданка Нешова. От библиотеката са категорични, че учениците са заинтригувани, тъй като информацията се поднася синтезирано, на екран, със сканирани картини на известни автори, на които са изобразени творците, прави се и библиотечна витрина с книги за представяните личности.