Свързаността между младите ще е приоритет на българо-македонското председателство на Берлинския процес

Свързаност между младите хора, инфраструктурна и дигитална свързаност, помирение чрез образование. Това ще бъдат най-вероятните приоритети на съвместното председателство на България и Македония на Берлинския процес, обяви външният министър Екатерина Захариева, отговаряйки на въпрос на БГНЕС.

Министър Захариева подчерта, че поемането на съвместното председателство от България и Македония на Берлинския процес от началото на следващата година е много важно събитие.

„В Централна и Източна Европа има над 50 регионални инициативи. Само няколко от тях са големи. Едното от тях е ПСЮИЕ, на която България е инициатор и учредител. Това е най-голямата организация с най-много страни участнички. Имаме Берлинския процес, който беше създаден през 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел, и др. формати. Но Берлинският процес е един от знаковите“, каза Захариева.

Тя посочи, че страната ни е канена в тази инициатива като наблюдател, но сега в Полша е приета за член.

„Още на първата година, когато беше приета за член, получихме председателството на Берлинския процес. Мога да заявя, че това е първата страна от региона. Много знаково е, че председателството ни ще бъде съвместно – една балканска страна и една държава -членка на ЕС. И знаково е, че това са България и Република Северна Македония“, добави Захариева.

Според нея това съвместно председателство ще помогне за няколко неща. „От една страна ще помогне за повишаване на доверието на екипите в различните министерства, защото Берлинският процес е много всеобхватен и не включва само МВнР, не обхваща само министър-председателя и МС, а също така икономиката и местната власт, младите хора и околната среда. Нашите приоритети, които все още трябва официално да се утвърдят от двете правителства, са свързаност не само инфраструктурна, но и свързаност дигитална, свързаност между младите хора, околна среда, помирение чрез образование. Така поне бих желала да звучи този последен приоритет“, каза Захариева.

 

В същото време Берлинският процес се движи по всички направления, които са започнати – сигурност, икономика и помирения. Програмата е наситена с много срещи в България и Македония.

„Срещата на върха ще се проведе в София“, каза още ръководителят на българската дипломация.

Захариева отбеляза, че в момента много се говори за европейската перспектива на Западните Балкани, но в същото време всички виждат, че тя се бави. Една от причините е, че не всички държави от Европейския съюз са готови да започнат преговори с Македония и Албания за членство. Според нея тогава не трябва да се учудваме, че създалият се вакуум може да бъде запълнен от Русия, Китай, Турция или държави от Близкия изток.

„Българската позиция винаги е била много ясна и непроменена. Ние смятаме, че в интерес на България и на Европейския съюз е държавите от Западните Балкани да вървят по пътя на демократичните промени, добросъседство, просперитета и икономическо развитие, за да бъдат добре“, каза Захариева и подчерта, че София с аргументи ще продължи да убеждава все още скептичните държави в ЕС.

Не мисля, че изказването на руския президент Владимир Путин, че България бави „Турски поток“, има нещо общо с изгонването на български дипломат от Москва. Това заяви външният министър Екатерина Захариева.
Тя посочи, че София е очаквала подобна реципрочна мярка, въпреки че тя доста се е забавила. Захариева припомни, че в края на октомври руски дипломат е бил обявен за персона нон грата.
Помолена да коментира руската външна политика на Балканите на фона на последните шпионски скандали, Захариева заяви: „Не смятам, че външен министър трябва да коментира публикации в медиите. Нека оставим съответните компетентни органи, защото в публикацията са споменати няколко държави, да си свършат работата“. /БГНЕС