Сапарева баня e сред най-добрите туристически дестинации в Европа

  • Конкурс класира града с най-горещата минерална вода след Костенец, Белчин и Баните

 

Сапарева баня e сред най-добрите европейски туристически дестинации, става ясно от публикация, качена на сайта на  общината. Сапарева баня е отличена чрез конкурс на Министерството на туризма, който класира новите български EDEN дестинации за здравен и балнеотуризъм („Най-добри европейски дестинации”), проведен по проекта „Здравен и балнеотуризъм”. Победител в състезанието е община Костенец, а нейни подгласнички са община Самоков (с. Белчин), община Баните, община Сапарева баня и община Ардино. „Проектът привлече вниманието на различни български общини, които притежават богати ресурси като здравни и балнеомаршрути. Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014 – 2020 г.) COSME и стартира през април 2019 г. Крайният срок за кандидатстване бе 15 юли 2019 г. В допустимия срок в Министерството на туризма постъпиха седем кандидатури от общински администрации. Целта на проекта е да се промотират нововъзникващи и малко познати български туристически региони, които са разработили специфични услуги въз основа на местните си природни ресурси, съоръжения и инфраструктура за развитие на здравен и балнеотуризъм.

Комисия разгледа подадените от тях формуляри според критериите за оценка, които са част от изискванията на процедурата. Съгласно тази оценка по документи бе осъществено и посещение на място на петте дестинации, получили най-голям брой точки, и те бяха номинирани за отличията”, съобщават от Министерството на туризма.

За избраните 5 дестинации е извършено фотозаснемане и се подготвя брошура на български и английски език за популяризиране на техния потенциал. Стана ясно още, че през настоящия месец ще се проведе и национална церемония за награждаване на избраните малко познати EDEN дестинации за здравен и балнеотуризъм. Чрез проекта EDEN се привлича вниманието към многообразието и общите характеристики на европейските туристически дестинации, които се включват в обща мрежа, отбелязват от министерството.