Дачич: Сърбия и Гърция стават стратегически партньори

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви пред РТС, че всички дейности по направлението Белград-Атина през последните години показват, че нивото на двустранните отношения е високо, предаде БГНЕС.

Ръководителят на сръбската дипломация припомня, че Декларацията за стратегическо партньорство, която ще бъде подписана утре по време на визитата на президента Александр Вучич, представлява най-високото ниво на политически отношения между двете страни.

“Имаме изключително добри политически отношения с Гърция. Трябва да подобрим икономическите отношения. Трябва да постигнем споразумения, които ще позволят това приятелство между нашите две държави да доведе до висока степен на сътрудничество във всички области”, каза Дачич. Министърът посочва, че позицията на Гърция по отношение на Косово е изключително важна за Сърбия и отбелязва, че както президентът Прокопис Павлопулос, така и премиерът Кириакос Микотакис потвърдили, че страната им няма да промени позицията си.

“Ще формираме също тристранни отношения с Кипър, което ще засили още повече нашите позиции, защото Кипър традиционно има много силна позиция срещу едностранните действия, свързани с териториалната цялост”, каза сръбският дипломат. Една от важните теми по време на разговорите с гръцките служители ще бъде мигрантската криза.

Дачич казва, че това е проблем на ЕС, който засяга и Сърбия. Според него ЕС няма единен подход по този проблем, поради което страните, които се намират по мигрантския път към Европа, са изложени на най-голям риск. „Няма солидарност, няма обща политика за това какво да е отношението към този проблем, така че това е потенциално голям проблем. Това е тема, която надхвърля нашите двустранни отношения“, подчерта Дачич.

Третата сесия на Висшия съвет за сътрудничество Сърбия-Гърция ще се проведе в Атина в сряда, председателствана от сръбския президент Александър Вучич и гръцкия премиер Кириакос Микотакис.

В допълнение към Съвместната декларация за установяване на стратегическото партньорство между Сърбия и Гърция ще бъдат подписани редица споразумения, важни за сътрудничеството на двете държави. Източник: БГНЕС