Зоран Заев идва в София след Нова година

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев смята веднага след Нова година да посети България и да се срещне с българския си колега Бойко Борисов, за да обсъдят работата на съвместната историческа комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Тази среща ще има за цел да се подпомогне напредъкът в работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

От правителството в Скопие уточняват, че Заев няма да дойде в качеството си на премиер, а на политик, тъй като съседката ни ще влезе в предизборна кампания. Страната ще има служебно правителство до провеждането на 12 април 2020 г. на предсрочните парламентарни избори.

Възможността за провеждане на подобна среща е станала тема в понеделник по време на срещата на двамата премиери на борда на американския самолетоносач „Хари С. Труман”.

Източници от македонското правителство съобщават, че „не е много разумно по време на предизборна кампания да се обсъждат разрешаването на въпроси, за които двете страни досега не са постигнали сближаване, какъвто е въпросът за личността на Гоце Делчев”. /БГНЕС