Блумбърг: Светът не се нуждае от чудо, за да овладее глобалното затопляне

Светът не се нуждае от чудо, за да овладее глобалното затопляне, а просто от лидерство, заяви надяващият се да бъде избран за президент на САЩ догодина Майкъл Блумбърг на форума на ООН в Мадрид за климата. Милиардерът призова за прекратяване на подаянията на правителството за нефтени, газови и въглищни компании. Станалият милиардер благодарение на собствените си усилия и бивш кмет на Ню Йорк Блумбърг започна подход за превземане на номинацията за Демократическата партия и се кандидатира срещу Доналд Тръмп, който агресивно насърчава изкопаемите горива и отхвърли изменението на климата като измама. Преодоляването на изменението на климата няма да изисква чудо, няма да изисква неограничени ресурси, ще изисква лидерство и здрав разум”, каза Блумбърг на кръгла маса за финансирането на климата, организирана от испанското правителство.

“Следващият президент на Съединените щати трябва да прекрати всички субсидии за компаниите за изкопаеми горива и извличането на изкопаеми горива. Това включва данъчни облекчения и друго специално третиране”, каза той, взимайки отношение по дългогодишни политики, както и нови, въведени от Тръмп.
Спестените пари могат да бъдат инвестирани в чиста енергия, “за да създадат много работни места”, добави той. “Ако предприемем тези стъпки, аз съм наистина оптимист, че можем да успеем.” Блумбърг пристигна на форума, в който участват 196 нации, които трябва да приключат в петък, заедно с актьора Харисън Форд и напускащия управител на Банката на Англия Марк Карни, новоназначен за специален пратеник на ООН за изменението на климата и финансите.

Покрай Парижкото споразумение от 2015 г. Карни и Блумбърг започнаха инициатива, насърчаваща бизнеса да оценява и съобщава за въздействието върху него на климатичния риск.

“Бизнесът разбира какво е заложено и не чакат по-добро лидерство във Вашингтон”, каза Блумбърг.

Милиардерът дава приоритет на климата в своята кандидатура за президент на САЩ, а проучване от мозъчен тръст, който притежава, очертава ясна линия между него и Тръмп по отношение на възгледите им за съдбата на планетата. Източник: БГНЕС