Заради два нови случая на африканска чума по свинете се ограничава достъпът до горски и ловни стопанства в района на Благоевград

Заради два нови случая на Африканска чума по свинете (АЧС) се ограничава достъпът до горски и ловни стопанства в района на Благоевград. Това стана ясно след проведена Областна епизоотична комисия. От 167 диви прасета, отстреляни през миналата седмица, при две има установено заболяване, обяви областният управител Бисер Михайлов. Дивите свине, дали положителен резултат за АЧС, са отстреляни в района на благоевградските села Бучино и Селище. В двестакилометрова зона около мястото, където са установени заболелите животни, се налагат три зони на действие: инфектирана зона А, с периметър три километра, зона Б, която обхваща 25 километра, както и зона В – 172 километра. В първите две зони могат да влизат само представители на определени институции, с оглед изпълнение на служебните им задължения. В третата зона ловът и дърводобивът са позволени, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – д-р Михаил Бащавелов. Заповедта, с която се определят зоните и режимът на достъп, е в сила до началото на месец март, допълни той.
При едно от отстреляните диви прасета, дали положителна проба за АЧС, не е имало видими признаци на заболяването. Това е породило съмнения в ловците, каза още д-р Бащавелов. За да има видими признаци, заболяването трябва да е в напреднала фаза, докато изследванията установяват наличието на вируса в начална фаза, уточни директорът на ОДБХ. Той допълни, че пробите се изпращат за изследване в лаборатория в столицата, където се идентифицират по номера, а когато се установи АЧС, изследването се повтаря.