Две чуждестранни фирми ще инвестират в Благоевград, отварят стотици работни места

Румен Томов
  • В града ще правят нова църква, голяма компания е обещала да подари мобилна станция за определяне качеството на въздуха, стана ясно още на пресконференция на кмета Румен Томов

 

Инвестиционните намерения на двете чуждестванни фирми оповести на пресконференция кметът на Благоевград Румен Томов. Едната фирма е германска и ще произвежда високотехнологични изделия. Очакваните инвестиции са в размер на 100 млн. евро и осигуряване на работа на до 300 човека. Второто предприятие е датско – дейността му е свързана с хранително-вкусовата промишленост. „Започваме работа по привличането на 50 милиона лева и осигуряване работа на 500-600 човека“, каза Румен Томов. Друг акцент в пресконференцията е предстоящото изграждане на нов православен храм в района на Зеленчуковия пазар в Благоевград. Томов вече е провел среща по въпроса с Неврокопския митрополит Серафим и свещеници. Владиката е одобрил изграждането на новата света обител да бъде в района на кооперативния пазар, където преди доста години бе поставен иконостас и бе направена заявка от тогавашното общинско ръководство за построяването на храм на това място. „Митрополит Серафим поиска да дарим декар и половина за строежа от целия терен, който е малко над 3,7 декара и е отреден за такова строителство. Средства ще се събират чрез дарения. Надеждата ни е до една година да стартира строителството на храма”, каза Румен Томов. Около бъдещия храм няма да има място за паркинг, той ще е и в съседство с производителите и търговците, които в сряда и събота предлагат своята земеделска продукция на пазара. Явно обаче това не притеснява Неврокопския митрополит Серафим, който е преценил, че мястото е подходящо за вдигането на нов православен молитвен дом в Благоевград. От много години благоевградчани настояват за втори храм в централната част на града, тъй като изграденият в старинния квартал „Вароша“ не може да побере миряните на големите празници.

На пресконференцията стана ясно също, че община Благоевград търси решения за справяне с проблема с мръсния въздух. „Трябва да променим организацията на движението в града, но за това е необходимо време”, каза кметът.
Пред медии той обяви, че голяма компания е обещала да подари мобилна станция за определяне качеството на въздуха. Тя ще бъде инсталирана на общински автомобил и с него ще се проверява качеството на въздуха в определени квартали, по този начин ще се придобие реална представа откъде идва замърсяването. Трябва да работим и за газификация на жилищата, посочи Томов.
Припомняме, в началото на отоплителния сезон кметът на община Благоевград издаде заповед, с която се забранява нерегламентираното изгаряне на опасни материали. В нея са предвидени и санкции както за юридически, така и за физически лица. До момента няма глобени, тъй като няма установен такъв случай, каза Румен Томов.
Такса „смет” за следващата година няма да се увеличава. Когато започне да функционира депото, което беше изградено край Благоевград, тогава ще се направят калкулации и ще се прецени дали е необходимо увеличаване на данъка, коментира Томов. Аз съм амбициран да направим така, че всеки да плаща спрямо това колко замърсява, тогава реално и справедливо ще се определи такса „смет”, посочи кметът. В бъдеще се предвижда да се въведе разделно събиране на отпадъци в града, но няма как да убедим хората да събират разделно, докато ние не направим така, че да извозваме разделно отпадъците, каза още градоначалникът.
Румен Томов обяви, че се спира договорът с фирмата, която спечели обществената поръчка за опериране на регионалното депо за отпадъци. Решението е взето на среща с кметовете на петте общини – Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, които депото ще обслужва. Вариантът, който е приет от всички, е депото да бъде оперирано от общинската фирма по чистотата в Благоевград. “Те имат лиценз за това, необходимо е да се закупят четири машини. Те ще бъдат закупени и ще започнат да оперират”, допълни кметът.

Също така започва изпълнението и проектирането на Общ устройствен план, с цел разширяване на „Промишлена зона“ в направленията към Покровнишко шосе и пътя за Зелен дол“, започва и процедура по изграждането на Парк за отдих във Военното поделение в Благоевград. „Паркът ще има алеи и водни каскади, защото липсва зеленина в центъра на града“, каза още Томов.