Самоковци излизат на протест заради поскъпването на водата

  • Кметът Владимир Георгиев: Подкрепям протеста, ВиК не е инвестирало нито лев в инфраструктурата през последните години

 

Жители на Самоков се вдигат на протест заради новата, по-висока цена на водата. Протестът е насрочен за 16 декември пред сградата на ВиК. От 1 ноември цената на водата в Самоков е по-висока с около един лев. Вече стойността й е 2,59 лв. с ДДС. От водното дружество пък заявяват, че цената не е вдигана от края на 2012 г. Според ВиК промяната е съобразена с инфлацията и повишението на цените на горивата, тока и т.н.

Във връзка със създалото се напрежение от повишаване цената на водата кметът Владимир Георгиев даде разяснение за ситуацията и изрази позицията си в подкрепа на предстоящия граждански протест, съобщиха от своя страна от община Самоков. Градоначалникът припомни, че на извънредното общо събрание на Асоциация ВиК на 1 април е трябвало да бъде приет бизнес план. Преди това съветниците са упълномощили на ОбС сесия Георгиев да гласува “против”. „Тогава бизнес планът бе отхвърлен с мотива, че не отговаря на изискванията за регионалност, тъй като в асоциацията не членува ВиК-Ботевград. Впоследствие общинското ВиК на Ботевград също стана член на АВиК и ВиК – София-област и “бизнес планът” бе внесен за разглеждане в КЕВР. Комисията одобри плана. По одобрения план целият регион (Софийска област) трябва да има еднакви цени на водата.
Въпреки че планът не е приет от Общото събрание на асоциацията и въпреки че областният управител, който притежава 33% от асоциацията обжалва “бизнес плана”, все пак той влезе в сила веднага след одобрението му от КЕВР.
Друг е моментът, че според българския съд нито общините, членове на асоциацията, нито гражданите, жители на областта и потребители на услугата, са страна по казуса.
Но по-големият проблем с цялата сага за цената на водата е не толкова увеличението й, колкото фактът, че държавното дружество ВиК не е инвестирало нито лев във ВиК инфраструктурата през последните години”, разясни градоначалникът. По думите му инвестициите на територията на община Самоков се правят от общинския бюджет – т.е. от парите на данъкоплатците и по проекти, спечелени от община Самоков. „Така се явява парадоксът, че гражданите плащат неколкократно водата си – един път като инвестиции и втори път като потребители”, уточни Георгиев.
Във вторник той даде разрешение за гражданския протест на самоковци и обяви, че го подкрепя.

Областният управител Илиан Тодоров също изрази позиция, че е  против повишаване на цената на водата в Софийска област.