Продавачки в ГУМ-Дупница скочиха: Искат да ни изгонят, за да дойдат BILLA и DM

Таня Николова
  • Таня Николова: След 40 г. работа тук ме пращат на търг

  • Бойка Тодорова: 50 семейства отиваме на улицата и по контейнерите, давам 600 лв. за щанда, новите наематели няма да платят по-висок наем

Продавачки в ГУМ-Дупница настръхнаха заради интерес на две големи търговски вериги към партерния етаж на магазина и изявление на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, че ще предложи реформи в обекта, който е собственост на общината. Тъй като ще останат без работа, наематели на щандове на партера в магазина са категорично против това етажът да бъде даден на BILLA и DM (дрогерии,  продаващи козметика, санитарни и домакински продукти, здравословни храни), които са заявили инвестиционни намерения в общината.

Защо ни изхвърлят, питат продавачките.

Продавачките застават срещу намерението на Костадин Костадинов да предложи промени, с които общината да ги застави да участват в търгове за обектите, които държат под наем от години. „ГУМ има нужда от реформи. Затова намеренията ми са да внеса докладна записка до Общинския съвет, с която да се промени Наредбата за отдаване под наем на площи в магазина. С промяната ще се премахнат преференциите за дългогодишни наематели. В момента те имат право да продължат да ползват щандовете, без да участват в нов търг, като сключват анекси към договорите и се запазват цените. Според мен е редно да участват в търгове на общи начала, без да ползват предимство”, обясни Костадинов.

ГУМ-Дупница

След изявлението на председателя на местния парламент пред журналисти продавачки са провели импровизирана среща с кмета Методи Чимев, пред когото са поставили въпросите си и са настояли за съдействие. Стана ясно, че градоначалникът им е обяснил, че има ред и процедура за отдаване под наем на щандовете в магазина и решението не е негово, а на Общинския съвет. „Темата не е на дневен ред, за да я коментирам сега. Когато се обсъжда – тогава”, е отговорът на Чимев, който получихме чрез пиара на общината. Позицията си пред „Вяра” заявиха и две от търговките. „Искат да ни изгонят. Определено мисля, че ще ни изгонят. Първо, пращат ни на търгове. Ако сме нови фирми, да отидем на търгове, окей. Но когато имаш зад гърба си 20, а може би и повече години стаж зад щанда си, с цялата стока, какво правим?! Ако не спечеля търга, какво правим?! Когато се започва на чисто, окей, но след 20 години да те пратят на търг, според мен не е окей. Аз съм тук 40 години”, посочи Таня Николова. Продавачката на парфюмерия с най-дългогодишен опит в града допълни, че с колегите й ще изготвят писмено искане, което ще внесат в общината. „Искаме да ни оставят анексите. И тези анекси… Интересно как досега нямаше проблем, сега в един момент се оказа, че има проблем. Интересно… Досега всички грешно ли са работили, какъв е проблемът, не знам. Защо сега се реши, че има голям проблем?! Нямам представа”, допълни Николова. На въпроса всички наематели ли трябва да подпишат анекси, защото договорите им изтичат, продавачката отговори: „Не знам. Като цяло искат да освободят първия етеж и да пуснат BILLA или DM. Това се каза. Кметът ни каза, че е проявен интерес, но решение не са взели”.

„Проблемите са от това, че още миналата година ни подписаха анекси с клауза „до провеждане на процедура”. Тази процедура какво означава, не мога да Ви кажа. Не провеждане на търг, а провеждане на процедура, което не ни е ясно точно какво значи, какво значение има думата „процедура”. Сега от медиите разбрахме, че BILLA искат да вземат първия етаж на ГУМ-а. Ние не сме съгласни с това. Почти всички тук сме семейни бизнеси, всички се издържаме благодарение на този ГУМ. Напуснем ли оттук, всички ще сме на улицата и по контейнерите”, заяви Бойка Тодорова – продавачка на щанд за домашни потреби.

Също с дълги години стаж зад щанда. По нейните думи на етажа са над 50 фирми. „Ако се направи равносметка на наемите от тези 50 фирми, при всички случаи сумата ще бъде по-голяма, отколкото BILLA-та ще даде. Наемът на нашия щанд е 600 лв. За другите колеги не знам, никога не ме е интересувало. Но искам да попитам, като се открие процедура, дали ще може да бъде обявен наемът, който ще предложи BILLA?! И защо точно BILLA трябва да бъде тук, на това апетитно място?! Кое ги подтиква да тръгнат към тази процедура?! Защо трябва да бъдем ние изхвърлени на улицата?!”, коментира Тодорова.