Арттерапевти обучаваха хора с психични разстройства в Рила

  • Читалището подреди изложба „Аз съм част от вас, и аз мога“ с творби на живеещи в ЦНСТ

 

Арттерапевти обучаваха хора с психични разстройства в Рила, след което местното читалище стана домакин на изложба „Аз съм част от вас, и аз мога“ с техните творби. В обявен за Ден на отворените врати в читалище „Христо Ботев-1898” бяха показани изработените рисунки, картички, предмети и украси, сред които и коледни. Изложбата е финал на дейността на екип от опитни и квалифицирани местни специалисти към читалището, които в последните 3 месеца са работили с уязвими групи хора от общината. В групата са 30 души с различни здравословни проблеми, за които имат ТЕЛК решения. 25 от тях са от дома за възрастни с психични разстройства (с официално наименование Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства (ЦНСТ). В центъра няма сходни дейности и от читалището  спомогнали на живеещите там да се включват в живота на общността.

„Изложбата се превърна в Ден на отворените врати към сърцата и душите на хората с увреждания”, коментира читалищният секретар Мария Жлябинкова. От читалището подчертаха още, че за изминалите 3 месеца настанените в центъра успели да повишат социалните си умения и да преодолеят съществуващите ограничения. „Те изявиха себе си и своите уникални качества чрез участие в терапевтични дейности. Специалистите насърчаваха прякото им участие в дейностите с цел придобиване на умения за самостоятелен живот, създаване на реални условия за интеграция и социализация в общността за хората с увреждания. 3-месечната културна и арттерапия спомогна за регулиране на междуличностните отношения и повишаване на собствена самооценка на лицата с увреждания. Повиши се тяхната способност за преодоляване на социална изолация и адаптация. Наблюдава се и увереност в собствените възможности”, обясниха от читалището. Работещите в културната институция са убедени, че са помогнали на хората с увреждания да виждат в тяхно лице приятел. Че са допринесли за това хората да приемат читалището като място за провеждане на арттерапия и дейности за усвояване на практически умения за независим живот, място за общуване с хора, различни от обичайното обкръжение, за контактуване с обществените институции.

„Надяваме се да сме допринесли и за подобряване на общественото мнение и нагласи, свързани с хората с увреждания и по-специално по отношение на лицата с психични разстройства”, отбелязаха от читалището.

 

Постигнатото е благодарение на проект за рехабилитация и интеграция на хората с увреждания, защитен пред Агенцията за хора с увреждания, по който на читалището са отпуснати малко над 16 000 лева.