5-годишен юбилей отбеляза Етноцентърът в Кюстендил на Св. Спиридон – закрилник на занаятчиите

Борислав Крумов, управител на Етноцентър "Рубин"
  • “Винаги сме работили, свързвайки три важни компонента – култура, туризъм и традиции. Това ще продължи и занапред”, каза управителят Борислав Крумов

 

Преди 5 години Етноцентър „Рубин“-Кюстендил постави своето начало на Св. Спиридон – закрилник на занаятчиите, и за юбилея събра приятели на празника си. През всичките тези години центърът успя да даде поле за изява на различни занаятчии от града и региона, и най-важното – да съхрани българските традиции и занаяти.

83-годишният Димчо Занев, единственият майстор на кошничарството

„На 12.12.2014 година стартирахме Етноцентъра и датата не е никак случайна. На този ден честваме свети Спиридон, който е закрилник на занаятчиите и на всички хора, които се занимават с тази дейност. Неслучайно чрез Етноцентъра проведохме редица събития – „Балканска черга“, „Немската Коледа“ и какво ли още не. Сега на 23 декември ни предстои едно голямо събитие – Коледен базар, като се надявам този път да бъдат сформирани още повече детски работилници. През годините немалко занаятчии са преминали през културното звено и това ще продължи и занапред. Сред тях са художници, единственият кошничар бай Димчо Занев и кой ли още не“, каза Борислав Крумов, управител на Етноцентър “Рубин”.

Крумов е горд от създаването на Центъра на занаяти, който се прави в момента в село Раждавица и където през лятото преминаха огромен брой деца от столицата и се запознаха и докоснаха до бита на предците си.

Центърът съхранява българските традиции и занаяти.

„Ние винаги сме работили, свързвайки три важни компонента – култура, туризъм и традиции. Това ще продължи и занапред да бъде така. Създаването на Центъра на занаяти, който правим в момента в село Раждавица, успя да събере огромен брой деца от столицата. За първи те посетиха едно наше село, видяха животните, които се отглеждат при нас, запознаха се с бита на предците си. За първи път се докоснаха до брашното, запознаха се с пътя на житото, тоест докоснаха се до автентичния хромел, с който се е мелило житото”, каза Крумов и допълни, че сега предстои с деца да правят сурвачки, коледни пити, да танцуваме народни танци и всичко, което е свързано с българските традиции.

5-годишен юбилей отбеляза Етноцентърът в Кюстендил.

Все пак той с болка сподели, че сред занаятите, които изчезват, е кошничарството, въпреки че в региона има такъв майстор, но той единствен е останал. Става дума за 83-годишния Димчо Занев, който продължава с много труд и любов да плете кошници, да не спира да предава уменията си на малки и големи, желаещи да се научат. Друг от занаятите, който отдавна липсва в региона, е грънчарството. “Тук отдавна вече липсват последователи на грънчарството. По-старите кюстендилци си спомнят как някога при нас е имало стара грънчарска работилница, добивали са и глина, сега всичкото това липсва. Ние в целия регион нямаме грънчар, а и никой засега не проявява интерес. Само за пример мога да посоча, че най-близкият грънчар до нашия регион се намира в едно сръбско градче, което е на 15 км от границата. Другите се намират в град Троян и категорично мога да кажа, че този занаят в нашия регион липсва“, каза още Борислав Крумов.

На юбилея си Етноцентър “Рубин” стартира и най-новия проект на сдружението, а именно Интернет радио “Стримоника”.