Събраха 9000 лв. на благотворителна вечер за бедни семейства в Босилеград 

Девет хиляди лева бяха събрани на традиционна благотворителна вечер в помощ на нашите сънародници от Босилеград, Сърбия. Благотворителната инициатива събра за седма поредна година представители на културата, бизнеса, политиката, партньори и приятели от Сърбия и България. В нея традиционно участваха генералният директор на БТА Максим Минчев и посланикът ни в Белград Радко Влайков. Включиха се заместник-председателят на НС Валери Симеонов, депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти”, представителите на културно-информационните центрове в Босилеград и Цариброд Иван Николов и Далибор Миланов. Много от приятелите на Босилеград, които не успяха да дойдат, изпратиха поздравления и своя дял за благотворителната кауза.
Акцент в програмата на вечерта пък беше импровизираното виртуозно изпълнение на Теодосий Спасов, който остави без дъх участниците в благотворителната вечер. Музикантът също беше гост на инициативата по покана на организаторите.
В предишните шест години бяха събрани близо 15 хиляди евро благодарение на щедростта на бизнесмени, различни институции и жители на България и Босилеград. Събраните пари ежегодно са разпределяни за бедни ученици и семейства от Босилеградско, припомни организаторът Александър Димитров от сдружение “ГЛАС” и представител на БТА в Босилеград.
Вечерта беше посветена на младите и инициативни хора от Босилеградско. Затова посланикът ни в Белград Радко Влайков се обърна към тях и им пожела да бъдат активни, да търсят контакти с посолството, с културните центрове, защото всеки ще откликне на молбите на младите хора, за които трябва да се грижим всички, каза Влайков.
“Обръщам се към вас с изключителна надежда, за да ви вдъхна кураж, защото има огромно значение това, когато някой те подкрепя. Вие имате бъдеще, а и с хора като вас и Босилеград има бъдеще”, каза още Влайков.
Редовните дарители получиха плакети и грамоти. По време на благотворителната вечер беше разигран и търг с картини на местния художник Любиша Пенев, средствата от който също бяха прибавени към тези за благотворителната кауза./БТА