Българските власти са закъснели да направят каквото и да е по случая с намерените край Милано над 800 тона незаконен боклук за България. Това коментира пред БНР журналистът от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов, който проведе разследване за незаконния боклук, който се внася в страната ни. Карабинерите са спрели над 600 бали с пластмасови отпадъци, които са били натоварени във вагони. Оказало се, че товарът представлява крайни продукти от третирана пластмаса, а не както пише в документите – пластмаса за рециклиране. Според разследващите целта е била да се заобиколят еконормите и боклукът да се изостави, изгори или закопае в България. От българските власти към момента няма информация по случая.

По данни на „Биволъ” в момента и Европол, и карабинерите разследват незаконния трафик на боклук, допълни Стоянов в предаването „12+3“.

„Тези 800 тона са пренебрежимо количество, но тази практика онагледява начина, по който се пренася част от боклука към България. Според мои източници крайният потребител са ТЕЦ-ове, свързани с Христо Ковачки. Тази пратка има крайна дестинация, затова е лесно да се проследи закъде е“.

Димитър Стоянов заяви, че българското екоминистерство създава проблеми на хората, които се опитват да рециклират този боклук, а не на онези, които го изгарят:

„Явно става дума за сериозен финансов интерес… След нашето разследване е имало много сериозни размествания в няколко регионални дирекции по околната среда и водите. Чухме, че е започнала прокурорска проверка, прераснала в досъдебно производство. Говори се за сериозни проверки, отнемане на лицензи за изгаряне на RDF“.

По думите на журналиста европейските партньори на българските служби са наясно, че у нас службите не функционират и затова те са поели случая.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon0