Протест блокира столичен булевард

Снимка: Архив

Недоволни собственици на имоти, за които предстои отчуждаване, за кратко затрудниха движението по бул. “Ломско шосе” в София. Демонстрацията е организирана заради намерението на Столична община да плати за отчуждени имоти цена от 15 ст. за квадратен метър.

Васил Цветанов от инициативния комитет на протестиращите обясни:

“Вълнува ни това, че такива цени, ако намерят някъде и отзад на ливади, предложих им да ни дадат имоти, но не става, за всеки не става. Отсреща цялата отсечка беше общинска, цялата е разпродадена, но не на 15 ст., а сега нас ни бутат жълти стотинки“.

Собствениците на имоти се отказаха от предварително обявената двучасова блокада, за да не затрудняват движението в столицата.

По-рано пред “Хоризонт“ участници в протеста заявиха, че се отказват от двучасовата блокада на шосето, за да не затрудняват движението в столицата.

Според тях Столичната община извършва национализация в 21-ви век.

Гражданите изразяват недоволството си заради намерения да бъдат отчуждени имотите им на стойност от 15 стотинки за квадратен метър.

Васил Цветанов от инициативния комитет обобщи за „Хоризонт“ исканията на протестиращите:

„Те искат да ни вземат имотите. По никакъв начин не са ни уведомили. Не е минавал оценител – 49 имота са. Държат се с нас, сякаш нямаме право на глас“, каза той.

„С кмета (Йорданка) Фандъкова, пуснали сме писмо, след два месеца някъде ще ни приемат. Аз мисля, че сме горе-долу като едно време, както е бил Народният съд – без право на глас. Ще продължаваме, докато някой от управляващите се сети, че трябва да дойде и да ни даде отговор“, каза още Васил Цветанов.

На част от собствениците делата са минали в Административния съд, като той е потвърдил сумите, определени от Столичната община без право на обжалване./БНР