Легендите Марио Мат и Марк Жирардели направиха първите спускания за началото на ски сезона в Банско

  • Кметът Иван Кадев: Туризмът е основният бранш на общината, който води след себе си развитие във всички сфери на икономиката и бизнеса

 

Банско отново е зимна столица на Балканите. Стартът на ски сезона беше даден с многобройни и интересни събития. Те започнаха на Бъндеришка поляна с атрактивни състезания, забавления и музика. Начело на свои отбори от местни скиори световните ски легенди Марио Мат и Марк Жирардели направиха първите пускания за сезона и мериха сили по бялото трасе в състезанието „Влез в отбора на шампиона”. Стотици се впуснаха да търсят и намериха ценни награди под снега.

Веселбата продължи в следобедните часове на централния площад в Банско с кулинарен театър, с песни и танци в изпълнение на състави към читалище „Никола Вапцаров”. Празничната заря беше кулминацията на тържествата.
Официалното начало на ски сезона беше обявено от кмета на община Банско Иван Кадев. С него на сцената бяха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, мажоритарният собственик на фирмата концесионер на ски зоната Марк Жирардели, изпълнителният директор Мая Христоскова, бизнесменът Кристиян Руге. Специален гост за откриването на сезона в Банско беше един от най-успешните ски алпийци в света – Марио Мат. На него кметът Иван Кадев връчи почетния знак на Банско.


Пред гражданите и гостите на Банско кметът заяви: „Туризмът е основният бранш на община Банско, който води след себе си развитие във всички сфери на икономиката и бизнеса: лека промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, мебелно производство, инфраструктура, услуги.
Като държава и община сме длъжни да даваме максимална подкрепа за всеки отговорен инвеститор в инфраструктура, която гарантира нови работни места, нови приходи за населението и шансове за реализация на младите българи. Големи международни прояви като предстоящата световна купа са уникални възможности да рекламираме малка България в големия свят. Затова гарантирам, че в лицето на новото ръководство на община Банско подобни форуми ще имат убеден поддръжник и симпатизант”.
На проведената по-рано през деня пресконференция на Бъндеришка поляна Иван Кадев и Марк Жирардели изразиха надежда, че българският съд ще излезе с положително решение по казуса с изграждането на втора кабинкова линия от Банско до ски зоната. „В този динамичен свят трябва непрекъснато да вървиш напред. Останеш ли на едно място, все едно се движиш назад”, така Жирардели описа накратко ситуацията, в която е поставен курортът.

„Поздравих господин Кадев с категоричния му избор за кмет на Банско. От разговора ни се убедих, че в управлението на общината ще има приемственост по отношение на приоритетите в спорта и туризма“, сподели още Марк Жирардели. „С новия кмет мислим по еднакъв начин за стратегията за развитие на ски зоната. Надявам се да постигнем нови успехи като съакционери и да надградим постигнатото“.

От своя страна кметът Кадев подчерта добрата работа на  фирмата концесионер за развитието на Банско като световен център за спорт и туризъм. И добави: „С г-н Жирардели споделяме еднакво виждане за необходимостта от поддържане и развитие на спортната инфраструктура. Напълно съм убеден, че това е най-доброто за общината, града и моите съграждани“.