Община Банско бе домакин на работилница „Дигитален туристически маркетинг”

  • Секретарят Иван Докторов: Туризмът в Банско е основна икономическа, стопанска и социална дейност

 

Банско бе домакин на 23-тата Международна научна конференция “Знанието в практиката”, организирана от ИМП – Скопие и 47 съорганизатори – университети, факултети и институти. Участие в нея са регистрирали 320 учени, специалисти и студенти от балканските страни с интереси в туризма и новите технологии. В рамките на конференцията в Посетителския информационен център се проведе работилница на тема “Дигитален туристически маркетинг”, организирана от ИМП-Скопие, Лесотехнически университет-София и община Банско.

Модератор беше един от най-добрите специалисти в областта на туризма в България – проф. д-р Красимира Станева. Тя очерта тенденциите в туризма и промените, които налагат в него развитието на новите технологии. Презентацията на проф. Станева провокира много въпроси. Отговори на някои от тях дадоха демонстрираните примери за дигитализация на обекти и услуги, подготвени от млади специалисти във високите технологии. Като домакин на събитието секретарят на община Банско Иван Докторов приветства учените за избора на тема на конференцията и конкретно на работилницата, защото дигитализацията открива нови перспективи в туристическия бизнес.

Той подчерта, че туризмът в Банско е основна икономическа, стопанска и социална дейност. “Ние залагаме на традициите, но винаги сме обърнати с лице към новостите. През последните десетилетия развитието на информационните и комуникационните технологии промени много аспекти в живота. Туризмът също е под влиянието на тези технологии. Феноменът “дигиталност” в много скоро време ще промени представите ни за туристически продукт и изобщо туристически бизнес”, сподели Иван Докторов.