“Стомана индъстри“ отрича да е причина за източването на язовир “Студена“

  • ОбС в Перник прие декларация за водната криза

Опитите да се правят внушения в публичното пространство, че “Стомана индъстри” АД е причина за източването на язовир “Студена”, категорично не отговарят на истината. Това пише в съобщение на дружеството, цитирано от БТА.

“Насочването на общественото мнение в тази посока, освен че е фалшива новина, само би забавило ефективното решаване на водната криза в Перник и областта, заявяват от компанията”.

Наложеното през ноември спиране на захранването с промишлена вода от язовир “Студена” към “Стомана индъстри” се спазва стриктно.

“В момента предприятието се захранва само с питейна вода за работещите, и то според разпореден режим, който се съблюдава изключително внимателно”, пише в съобщението.

Константин Стаменов, един от директорите на “Стомана Индъстри“ АД, предприятието, което беше нарочено за основния потребител, източил водата на язовир “Студена“, коментира твърдението в интервю за предаването “Нещо повече“ по програма “Хоризонт“:

“Пълно е с неверни данни и те започват още от доклада, цитиран от всички медии. Аз го получих днес от ваши колеги. Първо да кажа, че когато е писан този доклад, никой не е идвал при “Стомана“ да поиска някакви данни, да провери нещо или да ни попита. Ние по никакъв начин не сме участвали в изготвянето на този доклад. Пред мен е изречението, което подвежда всички и което наистина е изключително двусмислено написано, дори бих казал, че не ми е ясно защо така е написано. Говори се за този спирателен кран, който е на т.нар. клон 2. Да поясня, през територията на “Стомана“ минава магистрален водопровод за град Перник. Този магистрален водопровод се разделя на територията на “Стомана“ на два клона – клон 1 и клон 2. От клон 1 е за централната градска част на град Перник, клон 2 е за квартал “Изток“ и квартал “Мошино“ – източните квартали на Перник. И на този клон 2 спирателният кран не е работел. Този спирателен кран и този клон 2 нямат никаква тръбна връзка и по никакъв начин не е захранен от “Стомана“ – нито с питейна вода от този клон, нито с промишлена. Но какво казват в самия доклад, подава се 290 литра в сек. към индустриалната зона посредством клон 2. И тези количества представляват над 40% от цялото количество, подавано към територията на град Перник и оттам става пълна какафония, защото този клон 2 няма никаква водопроводна връзка със захранването на завода “Стомана индъстри“. Този водопровод е за питейна вода и отива в източните квартали на град Перник“.

В Общинския съвет в Перник заседават за причината за състоянието на язовир “Студена“ и за водния режим на града. На заседанието трябваше да бъдат изслушани експертите на “Софийска вода”, които направиха още преди месец доклад в помощ на колегите си от Перник, но техните експертни коментари бяха най-малко чути в рамките на това заседание на Общинския съвет.

След повече от пет часа дискусия по темата за водата в Перник Общинският съвет най-после прие декларация, която адресира до президента, до Народното събрание, до Министерския съвет и до КЕВР. В нея общинските съветници изразяват принципната си позиция, че се налагат бързи, адекватни, добре координирани мерки на институциите, в рамките на чиито компетенции е преодоляването на кризата и настояват КЕВР да наложи мораториум върху повишаване на цената на абонатите на ВиК-Перник до преодоляване на водната криза.

На сесията присъстваха Станислав Станев, зам.-директор на “Софийска вода“, Любомир Филипов, директор на дирекция в дружеството, които запознаха съветниците с изготвения анализ за състоянието на довеждащите съоръжения на водоснабдителната система в Перник.

Стана ясно, че предложението на председателя на Общинския съвет в Перник Димитър Колев пернишката водопроводна мрежа да се върже за софийската е технически възможно, но трудно осъществимо. Най-близката точка, където би могло това да се случи, е в района на Горнобански път, но там трябва да се преодолее денивелация и са необходими огромни помпени станции.

“Проектът е сложен и за реализацията му са нужни години и такова решение може да вземе само Столичният общински съвет”, каза Станев.

Иначе експертите представиха заключението от направеното обследване и посочиха краткосрочни и средносрочни мерки. Средносрочните мерки, сред които зониране на водопроводната система и измерване на постъпващите водни количества във всяка зона с цел откриване на скрити течове, са трудно изпълними от местната ВиК. Дружеството не разполага нито с кадровия, нито с финансовия, нито с техническия ресурс за това./БНР