200 души протестираха срещу мръсния въздух в Благоевград

  • Кметът Румен Томов обеща проверки: 2 мобилни станции ще мерят чистотата на въздуха

 

Близо 200 души протестираха с медицински маски на лицата и плакати срещу предприятия – системни замърсители на въздуха в Благоевград. Протестиращите декларираха, че не вярват на контролните институции и настояха общината да вземе мерки най-вече срещу дейността на ТЕЦ „Рубин“, който според тях, освен растителни отпадъци, изгаря и текстилни. Жителите на областния център настояват институциите да приложат цялата строгост на закона и правомощията си спрямо замърсителите. Те определят мерките на Регионалната инспекция по околна среда като неадекватни и настояват за поставяне на филтри и устройства за улавяне на пари на най-големите замърсители.

Протестиращите с шествие пристигнаха пред общината, където разговаряха с кмета Румен Томов, който им обеща адекватни мерки. Протестиращите, организирали се в социалните мрежи, влязоха на площада пред общината със скандирания: „Искаме да дишаме, искаме си въздуха”. Под прозорците на новия кмет на града множеството скандираше: „Събудете се, къде ни е чистият въздух, който обещахте, кмете и общински съветници, къде сте?” Организаторът Сергей Лазаров обясни, че основен замърсител на въздуха в областния град е био ТЕЦ „Рубин”, както и два цеха в кв. “Струмско”, произвеждащи палети. Новоизбраният кмет слезе веднага пред протестиращите и разговаря с тях. „Живея в този град и не ми е безразлично какъв въздух дишат гражданите му”, каза Томов и обеща още проверка на строителните книжа, издадени от общината на въпросния био ТЕЦ.

„РИОСВ не прави нищо, защото са си продали душите на дявола, очакваме, г-н кмете, вие да направите нещо, ако, разбира се, не ви натиснат „отгоре”, каза организаторът на протеста. „Мен няма кой да ме натисне”, каза кметът, след което си стиснаха ръцете с Лазаров, организатор на протеста.

“Януари и февруари съм договорил да дойдат две мобилни станции, собственост на общината. Едната станция ще бъде пред ТЕЦ “Рубин”. Няма вариант, когато хората са единни и си отстояват интересите, някой да ги натиска отгоре, определен производител да има чадър“, допълни Томов.

„Даваме отсрочка на кмета до пристигането на мобилните станции, няма да протестираме”, обеща организаторът. На връщане към сградата на общината новият кмет бе изпратен с ръкопляскания.

Основен проблем в Благоевград е и транспортната натовареност,  струпването на автомобили в централната част на града, както и липсата на паркинги.