Дават под наем лифта в м. Аждера на Паничище

Лифтът в местността Аждера в курорта Паничище ще бъде даден под наем, съобщават от община Сапарева баня. Заявление, че иска да наеме имота, е подал сапаревобанецът Йордан Георгиев Йорданов. В тази връзка общинската управа предлага да бъде проведен публичен търг за имота. Той е частна общинска собственост, с площ 1046 кв. м и представлява горска територия. В докладна записка до Общинския съвет кметът Калин Гелев предлага теренът да бъде включен в годишната програма за управление и разпореждане с имоти. Градоначалникът иска съгласието на местния парламент имотът да бъде даден под наем за период от седем месеца годишно, считано от 1 октомври до 30 април за срок от 5 години. Наемателят дължи наемна цена за първата година за период от датата на сключване на договора до 30 април 2020 г. За останалия срок от договора наемателят дължи наемна цена годишно за периода от 1 октомври до 30 април, гласи предложението. Началната тръжна цена за отдаването под наем на имота ще бъде определена на заседанието на Общинския съвет на 30 декември (понеделник), когато ще бъде разгледано предложението.

На последното си за тази година заседание парламентът на Сапарева баня ще разгледа 14 докладни записки. 6 от предложенията са за допускане на частично изменение на трасета  за водопровод за минерална вода. Искания за това са внесли  „Балкан Травел Груп” ЕООД, Несебър, представлявано от Ваня Герова-Петрова, и местните фирми „Викея Вилидж” ЕООД,  с представител Виктория Стоева, ЕТ „Диана Маргина –Дарибел”, ЕТ „Константин Янев – Коко хилс”, „Кедър-7”ЕООД, с представител Анна Николаевна Янкова, и „Кико спорт” ЕООД, представлявано от Кирил Стоев. Всички те имат разрешителни за водовземане и учредено възмездно право на прокарване и/или преминаване през имоти – общинска собственост за изграждане на водопровод за минерална вода от тази година.

В понеделник общинските съветници ще обсъждат и предложението за повишение на такса „битови отпадъци” за 2020 г. Както писахме, за жилищните и вилни имоти на граждани в гр. Сапарева баня и селата Паничище, Ресилово и Овчарци се предвижда увеличение с 1 промил върху данъчната оценка. Увеличението за Сапарево е с 2 промила, тъй като селото попада във втора зона и данъчната оценка на имотите е по-ниска в сравнение с останалите населени места. За вилни имоти, собственост на физически лица, неизползвани целогодишно, и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване се предлага таксата да се повиши от 75% на 100%. Предложеното увеличение за имоти за обществено обслужване, неизползвани целогодишно, и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване е  от 50% на 100%.

В дневния ред е и докладна за учредяване право на прокарване на водопроводни отклонения за захранване с минерална вода на 3 имота в местностите Герено и Сиракова круша в Сапарева баня. С друга докладна се предлага промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди, като имотът е в местността Фитиш дере в планинското градче. Местният парламент ще трябва да определи и представители на Общинския съвет за намаляване риска от бедствия.