Станчинарска група кв. “Дълбошница“ спечели първото място на игрите в Петрич

  • Наградата за най-възрастен участник получи 80-годишният Иван Митов от групата на кв. „Виздол“

  • Приз за най-добра маска получи групата на кв. „Поляните“ с р-л Георги Петров

 

Отколешни традиции оживяха в първия ден на новата година в Петрич. Станчинари гониха злите сили с изпълнение на характерни русалийски танци, маски, персонажи. Така създадоха за поредна година неповторима атмосфера за жителите и гостите на община Петрич. 11 станчинарски групи, в които бяха около 1500 участници, се включиха в тазгодишното издание на игрите.

Всяка група разполагаше с 20 мин. за представяне на сцената. Хиляди бяха публика на прекрасната им изява. Класирането подреди компетентно жури в състав: доц. Петър Петров, гл. ас. Румен Дешев, етнологът Борислав Мутафчийски, д-р Кирил Алексиев – директор на Регионален исторически музей, Румяна Хаджиева – етнограф. На първо място бе класирана станчинарската група на кв. „Дълбошница“ с р-л Иван Яръмов, на второ място станчинарска група  „Братя Соколови“ с р-л Симеон Соколов, на трето място станчинарска група кв. „Казармите“ с р-л Алеко Трайков. Те ще получат плакет и диплом от община Петрич.

Връчени по традиция бяха и шест специални награди. Приз „Най-малък участник“ беше присъден на трима участници в игрите, които бяха на възраст 45 дни, 2 месеца и 3 месеца. Наградата за най-възрастен участник получи 80-годишният Иван Митов от групата на кв. „Виздол“. Награда за най-добра маска получи групата на кв. „Поляните“ с р-л Георги Петров, за най-добър персонаж отличието е за група кв. „Виздол“ с р-л Димитрина Спирова, за най-добро представяне на русалийски игри бе отличена групата на кв. „Център“ с р-л Николай Василев, за най-добре представени обреди и обичаи наградата получи група кв. „Шарон“ с р-л Никола Хаджиев. Те ще получат плакет и грамота. Станчинарските игри в Петрич преминаха при перфектна организация, спазени бяха инструкциите, дадени предварително от общината и РУ на МВР.