При децата най-големият зрителен проблем е „мързеливото око“

  • И през 2020 г. Александровска болница ще провежда социалната си инициатива за деца и възрастни хора

 

 

„При децата най-големият проблем е „мързеливото око“. Ако не се лекува до 8-9-годишна възраст, проблемът остава за цял живот“. Това обяви пред БНР доц. д-р Александър Оскар, началник на Клиника по очни болести към УМБАЛ „Александровска“ и ръководител на Катедра по офталмология към Медицински университет-София.

От години лекарите от клиниката провеждат социална инициатива за преглед и лечение на очни заболявания при деца и при възрастни хора.

„Започнахме през 2012 година в Лом с близо 500 деца. Оттогава досега сме прегледали над 20 000 деца. На над 1000 сме дарили очила. Голяма част от децата сме приели за допълнителни изследвания в Александровска болница… Преди година насочихме инициативата и към възрастни хора от домове“, допълни д-р Оскар в предаването „12+4“.

Според него голяма част от децата в България не са консултирани навреме:

„У нас над 90% от децата в ранна училищна възраст не са консултирани от очен специалист. За територията на София това са около 50%. Дигиталните устройства имат много сериозно негативно влияние не само върху зрителната система, но и върху общото развитие на децата. Препоръките са по възможност до 7-8-годишна възраст на децата да се ограничава употребата на мобилни дигитални устройства“.

Д-р Алина Леви, която също е част от инициативата, насочена към децата, допълни:

„Надявам се през новата година да обхванем още повече учебни заведения в София, а и извън територията на столичната община. През миналата година нашите екипи успяха да посетят на място 34 учебни заведения и да прегледат близо 4000 деца. Апаратът, който използваме, е дарение от „Българската Коледа“. Ние сме се концентрирали върху деца на възраст между 4 и 6 години“.

Д-р Галатея Цветкова е част от екипа на инициативата, който прави прегледите на възрастните хора:

„Хората на една по-напреднала възраст, и то в тези институции, започват да се отказват от живота. Нямат желание да им бъде помогнато. Приемат живота си като обречен, че състоянието им е непоправимо. Надявам се с нашето желание да им помогнем да сме им върнали надеждата“.

Д-р Яни Здравков, водещ хирург, допълни:

„В рамките на тази инициатива прегледахме близо 500 възрастни хора. От тях напълно безплатно бяха оперирани 18. Те бяха с една напреднала форма на старческа катаракта. Бяха им приложени най-съвременни методи за лечение. Те се сдобиха с едно чисто ново зрение, така да се каже“.

Д-р Александър Оскар сподели, че липсата на доверие и на разбиране за необходимостта от доброволчество са проблемите, с които лекарите се сблъскват в рамките на провеждането на инициативата:

„Нашата инициатива има медицински и хуманен характер, но и образователен характер за младите специалисти. Постепенно все повече от тях се включват. Има интерес. Младите лекари виждат все-повече смисъл в това“.