Готов е вирът за мъжкото хоро на Йордановден в Долна баня

Заприщена е вече река Долнобанска Бистрица с голям бент и вирът, в който за четвърта поредна година ще се вие мъжкото хоро на Йордановден, е готов.

Традицията на големия християнски празник Богоявление да се прави мъжкото хоро по подобие на други селища в страната е на членовете на Ловно-рибарското сдружение “Сокол – 1898” с председател Станислав Рименов и на членовете на местния офроуд клуб с председател Костадин Тодоров.

Идеята е подкрепена от десетки техни приятели и съмишленици, които ще влязат в ледените води и ще се хванат на голямото хоро редом с младежите и децата.

Ритуалът ще се проведе, след като бъде отслужена тържествената света Василиева литургия в енорийския храм “Успение на Пресвета Богородица”, откъдето ще тръгне и литийното шествие до реката.

Тук ще бъде извършен велик богоявленски водосвет и след като бъде покръстена водата в реката, свещеникът ще хвърли Божия кръст.

По традиция, който го хване и извади от водата – ще бъде награден от църковното настоятелство с парична и предметна награда и благословен от свещеника да бъде здрав и честит през новата година.

В неделята преди Богоявление десетки миряни присъстваха на църковната служба и на великия богоявленски водосвет.

Те бяха отслужени от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров.

Присъстващите миряни се поръсиха със светена вода и отнесоха у дома от нея за здраве, благополучие и благоденствие в семействата.

Децата от неделното училище при храма пък сурвакаха за здраве и берекет всички и бяха щедро възнаградени от християните и църковното настоятелство.