МВнР: България защитава правата на общностите си зад граница

Българското правителство защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия.

Това заявиха от МВнР в отговор на въпрос на БГНЕС каква е позицията ни по повод думите на Ивица Дачич за българското национално малцинство в Сърбия.

Защитата правата на българските общности зад граница е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи, добавиха от управляваното от вицепремиера Захариева министерство.

От там допълниха, че по отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес.

Междувременно в личния си профил във фейсбук вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, написа: “Като вицепремиер по обществен ред и национална сигурност на Р. България, като историк и лидер на ВМРО, отговорът ми към Дачич е: става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 44-та година да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места.

Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия”.

БГНЕС припомня, че пред държавната телевизия тази сутрин сръбският вицепремиер и министър на външните работи говори с изключителна агресия срещу България. Дачич, който е бивш говорител на диктатора Слободан Милошевич, коментира тежката конфронтация между Черна гора и Сърбия. През последните десет дни между двете държави възникна напрежение по повод новоприетия закон за вероизповеданията в Черна гора. В Белград имаше безредици, по време на които сръбски националисти изгориха и националния флаг на Черна гора.

По време на интервюто в един момент без никакъв повод Дачич намеси България и избухна: “За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?”

Само за няклоко десетилетия българското малцинство в Западните покрайнини буквално бе унищожено. От над 120 000 души преди в момента то наброява около 20 000 и живее в пълна мизерия.

Това е поредното враждебно изявление на Дачич по адрес на страната ни. Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона.

Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е “имало проблем с превода”. Борисов тогава поиска Дачич публично да се извини и каза: “Какво точно иска Ивица Дачич? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза, и още по-малко сръбският и българският народ.

В края на ноември сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун. Отново пред РТС Дрецун заяви, че България масово шпионирала Сърбия. /БГНЕС