Камионите на „Въгледобив” продължават да рушат пътя Бобов дол – Големо село, ВКС се произнесе в тяхна полза

Камионите на мините в Бобов дол, натоварени с тонове въглища за ТЕЦ „Бобов дол”, ще продължат да преминават през миньорския град. Възможността им се дава с решение на Върховния касационен съд (ВКС), който се произнесе в полза на „Въгледобив Бобов дол”, чиито тежкотоварни превозни средства тип „гондола” рушат къщи и инфраструктура в града и няколко села. Решението на магистратите провокира недоволството на местните, които години наред се оплакват и водят битка срещу преминаването на тежкотоварните камиони. Както сме писали многократно, гондолите с въглища, движейки се от открития рудник към ТЕЦ-а, съсипват домовете на стотици живеещи в кв. „Христо Ботев” в Бобов дол и селата Мламолово, Мало село и Големо село. Местните са изключително недоволни от съдебното решение, което е окончателно и не подлежи на обжалване. Сред мотивите на съда е липса на алтернативен маршрут. Смятат, че е крайно несправедливо.

„В мотивите за взетото от съда решение се посочва, че липсва алтернативен маршрут, което не е така – има жп и недостроен промишлен път по Бабински рид, чийто строеж общинските съветници прекратиха през 2018 година. Налице е умишлено скриване на истината или представяне на съда на невярна информация. Налице е и предумишлено престъпление по служба, свързано с организиране на престъпна група с цел използване на служебното положение за лични облаги. Кой е пропуснал да напише, че има алтернативни маршрути и кой не е изпратил адвокат да отстоява искането. Има ли още някой да вярва, че пред закона всички са равни, или вече е очевадно, че някои са по- равни??? Трябва да свържем всички престъпления в едно и да заведем ново Н.О.Х.Д., като уведомим всички международни новинари, за които се сетим и да изпратим копия от всички институции и да поискаме до издаването на окончателната присъда движението на гондолите от открития рудник да спре. Някой се мисли за голям отворко, а нас за будали! Някой знае ли дали са изчерпани всички законови възможности за България. Май трябва да се съберем и да обсъдим натрапеното ни беззаконие. Да потърсим и съвет от адвокат по международно право”, коментира Петко Белегански.

Припомняме, че в края на миналата година (на 27 декември) заради преминаването на тежкотоварните камиони тип „гондола” бобовдолци излязоха на поредния си протест. Потърпевши жители на миньорския град се събраха на пътя за мините, собственост на Христо Ковачки. Хората отново обясниха, че от тежестта на камионите се образуват дупки по пътя, а къщите им се напукват и пропадат. За пореден път бе обяснено, че в повечето случаи камионите са претоварени и се движат с превишена скорост. Така се съсипва водопроводната мрежа, която непрекъснато аварира. Освен това въглищата в камионите не са покрити и прахът замърсява въздуха.

Както сме писали, миналата година кметът Елза Величкова забрани със заповед преминаването на камионите, но впоследствие областният управител на Кюстендил Виктор Янев отмени забраната. От общината обжалваха, но съдът бетонира решението на областния.