В Благоевград отбелязаха 172-годишнината от рождението на Христо Ботев

В Благоевград военни и общественици отбелязаха 172-годишнината от рождението на Христо Ботев. Деца от града рецитираха негови стихове пред събралото се множество от хора, дошли да почетат рождената дата на поета.
С пламенното си перо, с публицистиката си Христо Ботев може да се определи като истински будител на българския народ, неговият плам успява да увлече хората около него и всъщност да направи нещо, което е немислимо дотогава, каза директорът на историческия музей в града д-р Кирил Алексиев във връзка с личността на един от най-големите български революционери. Винаги, когато говоря за Ботев, си спомням неговия израз “Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите”, това е емблематично за свободата на духа, допълни д-р Алексиев.
Пред бюст-паметника на поета и революционер бяха положени венци и цветя в знак на признателност към делото му. Годишнината отбелязаха военни, представители на местната и централна власт, хора от различни културни институции и много граждани.