Дупничани впечатлени от патриотизма на младежите, които се хвърлиха за кръста на Богоявление

Иван от Дупница
  • Младият треньор в школата на „Марек” Димитър Кепов влезе във водите на река Джерман за четвърта поредна година

 

Повече от 500 дупничани се събраха на Наковия мост в града, за да наблюдават ритуала с хвърлянето на богоявленския кръст във водите на река Джерман.
Пенсионерът Иван с интерес изгледа ритуала и аплодира за ентусиазма младите момчета, които се потопиха в студената вода.
„Похвално е, че въпреки студеното време и този мразовит вятър дойдоха толкова много хора. Според мен има поне 500-600 души, а може и да са повече. Аз съм си от Дупница и всяка година идвам да гледам ритуала с хвърлянето на богоявленския кръст. Може би съм пропуснал само няколко години, откакто се помня. Почти винаги е интересно и има любопитни случки. Понякога е имало много повече кандидати да хванат кръста, докато друг път са били само няколко. Радвам се, че през последните години наблюдаваме само млади и будни мъже. Тези момчета влизат в ледените води с българския трибагреник и демонстрират своя патриотизъм, което ме прави горд, че в града ни има такива младежи.

Димитър Кепов (в средата) влиза в ледените води на река Джерман.

Аз се казвам Иван и утре (б.а. – днес) имам имен ден. Ще го посрещна с повишено настроение, защото тези млади момчета ме зарадваха. Преди десетина години, когато хвърляха кръста още от железния мост в близост до старите гробища в града, имаше само роми. Беше се стигнало до ситуация, в която от 15 човека почти всичките бяха от ромски произход, те просто бяха окупирали празника. Хубаво е, че нещата се промениха”, каза пред „Вяра” Иван от Дупница.
Стефка Димитрова също беше впечатлена от десетимата смелчаци, които влязоха във водата за ритуала.
„Едно голямо браво за тези момчета! Възхищавам им се искрено. Не се уплашиха от ледената вода и студения вятър и влязоха, за да спазят традицията. През последните години организаторите полагат много усилия, за да стане истински празник. Харесва ми как все повече младежи идват тук и носят родното ни знаме. По този начин възпитаваме следващите поколения в това да вярват в Бог и да обичат България”, коментира жената от Дупница.
Говорихме и с Димитър Кепов, който за поредна година се потопи във водите на река Джерман. Младият дупничанин е треньор на най-малките в школата на „Марек” и е първа година студент в НСА. Митко влезе във водата с голям ентусиазъм и през цялото време пееше песни с цяло гърло.
„Влизам във водата за четвърти пореден път и смятам да продължавам да го правя още дълги години. Чувството е неописуемо. Наистина беше доста студено, но това изобщо не ме спря. Човек направо настръхва, когато чуе патриотичните песни и ги запее с останалите. Трябва да продължим да спазваме традициите и да показваме на по-малките от нас, че трябва да продължат по същия начин. Правя го за здраве и благополучие, надявам се да съпътстват мен, семейството ми и приятелите ми през цялата година”, заяви Митко Кепов.