Съюзът на хлебарите: Хлябът ще поскъпва

Хлябът ще поскъпва, каза пред БНР Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й причините са комплексни – от тол таксите, през евентуална лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

„Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставяне на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение. При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни“, каза тя.

„Нямаме ясна представа какво ще струва това за нашия бранш, тъй като всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина – тя не беше включена в таблицата на Световната банка. Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини отпреди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие“.

Кукушева обаче не се ангажира с точни изчисления за поскъпването на хляба вследствие на тол таксите. В хлебопроизводството има огромен сив сектор, припомни тя и уточни в тази връзка:

„Въвеждането на такива тежки, донякъде и рестриктивни мерки спрямо изрядните бизнес оператори би довело до увеличаване на сивия сектор. Той е този, който не плаща задължения и данъци“.

Като друг голям проблем Мариана Кукушева посочи сушата:

„Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че немалко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите“.

И все пак тя е категорична, че няма никаква опасност България да остане без пшенична реколта.

Оскъпяването на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минимална заплата, покачването на цената на нощния труд и т.н.