Премиерът Борисов пристигна в Истанбул за откриването на “Турски поток”

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Истанбул, където ще участва в церемонията по откриване на газопровода “Турски поток”.

По-рано правителството реши, че “Булгартрансгаз” ще придобие 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“, която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Решението е мотивирано от намерението за цялостната концепция на газов хъб “Балкан” и създаването на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар, пише в съобщението на правителствената пресслужба.

Първото трасе на газопровода, чиято лента се реже днес, е дълго 1100 километра и то доставя газ за турските потребители. Продължението на „Турски поток” – “Балкански поток” – е дълго 474 километра в България, продължава към Сърбия, а оттам към Унгария и евентуално Централна Европа. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

След церемонията Реджеп Ердоган ще подари на Владимир Путин издание с над 100 000 документа от османските архиви. Предвидена е и среща между турския държавен глава и премиера Бойко Борисов. Очаква се Ердоган и Путин да обсъдят ситуацията в Близкия изток, Иран и Либия.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море, припомня правителствената пресслужба. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България./БНР