• От дружеството са категорични, че изнесената от нея информация не кореспондира по никакъв начин с реалните факти и здравия разум

ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД излезе с опровержение след изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова. От дружеството са категорични, че твърденията на партийния лидер са категорично неверни и подвеждащи.

„В Бобов дол се карат десетки камиони с боклук от Третия свят, горят се в ТЕЦ-а, като се смесват с въглища, а остатъкът се заравя в открития рудник в Бобов дол. Най-лошата констатация и информация от тях – има бум на хепатит А при деца, има случаи на туберкулоза…“, поясни лидерът на БСП пред Би Ти Ви на 7 януари.

„Не сме сигурни точно коя част на земното кълбо г-жа Нинова нарича „Третия свят“, но категорично можем да заявим, че не сме приемали и не приемаме РДФ от подобни страни. Процесът на оползотворяване на РДФ е строго регламентиран и контролиран“, заявиха от ТЕЦ „Бобов дол“.

От дружеството изтъкват, че „по никакъв начин не кореспондира нито с реалните факти, нито със здравия разум изказването“, че се заравят отпадъци на територията на затворени вече рудници. „Не можем да си обясним как е възможно да се изговарят в публичното пространство подобен тип абсолютно неверни твърдения“, подчертаха от ТЕЦ „Бобов дол“.

Оттам отбелязват, че компетентните институции са разрешили внедряването на РДФ в дейността на ТЕЦ-а, което „автоматично означава, че изцяло покриваме законовите изисквания и работим в унисон както с българското, така и с европейското законодателство“.

„Що се отнася до твърденията в стил „един човек ми каза“, че сред отпадъците имало спринцовки, то също е абсолютно невярно. Имаме разрешение за оползотворяване на определени кодове отпадъци и сред тях не фигурират такива, свързани с медицината по никакъв начин – нито лекарства, нито каквито и да е било медицински изделия“, се казва още в съобщението на ТЕЦ „Бобов дол“.

От дружеството апелират към цялата общественост в България да се прекрати практиката името на ТЕЦ „Бобов дол“ да се замесва във всякакви несъществуващи сценарии с цел на техен гръб да се прави пиар.

ТЕЦ „Бобов дол“ подчертава, че е важно звено в българската енергетика и неразделна част от националната сигурност на страната. Всяка дума срещу дружеството „всъщност е атака срещу енергийната и национална сигурност на България. Това би трябвало да се осъзнава от всеки национално отговорен български гражданин“, се казва в заключение на изявлението, в което се отправя и предупреждение, че дружеството ще заведе дело за клевета срещу всеки, който си позволява да говори в обществеността неверни твърдения по негов адрес./Faktor.bg

 

Please follow and like us: