Гл. инспектор Г. Сарафов: От 200 пожара в Благоевградско през есенно-зимния отоплителен сезон 150 са заради непочистени комини!

Главен инспектор Георги Сарафов

„Увеличават се случаите на пожари в резултат на недобре поддържани и непочистени комини. В Благоевградска област през есенно-зимния отоплителен сезон възникват средно около 200 пожара, като 150 от тях са заради непочистени комини“, това заяви в интервю за Радио Благоевград главен инспектор Георги Сарафов, началник-сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ –  Благоевград.

Този тип пожари най-вече са в еднофамилни и многофамилни жилищни сгради. „Гражданите нямат навик да почистват комините преди началото на отоплителния сезон и след края. Или предприемат нещо, което е абсолютно забранено – за да почистят комина, използват леснозапалими материали. В този случай температурата, която се развива в комина, е изключително висока – достига до 1000 градуса. Вследствие на това се нарушава целостта на комина, появяват се пукнатини и на практика този комин става много опасен, не може да се използва и много трудно се възстановява“каза гл. инспектор Сарафов.

Той посочи, че задължително комините трябва да се почистват 2 пъти годишно – преди началото на отоплителния сезон и след неговия край. Наблюденията сочат, че в многофамилни жилищни сгради, когато 2 семейства използват общия комин, останалите не – щетите са за всички. Но тези, които не го използват, не се включват във възстановяването на щетите, въпреки че по закон отговорността е обща.

Специалистът обърна внимание и на друг сериозен проблем: много семейства долепят кухненското си обзавеждане до комина. Когато той се запали вследствие на високата температура, пламват и леснозапалимите плоскости на кухнята и се стига до пожар в апартаментите.

От началото на настоящия отоплителен сезон пожарите, предизвикани от запушени комини, са без жертви, но са със сериозни материални щети.