Мазните риби помагат за облекчаване на артрит

Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления. И докато за болестта няма лечение, съществуват редица средства за облекчаване на състоянието. Сред тях е консумацията на определени храни, сред които мазни риби, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на международни проучвания.
Консумацията на мазни риби – сьомга, скумрия, сардина, пъстърва, се свързва с мощен противовъзпалителен ефект.
За целите на изследване, обхванало 33-ма души, участниците трябвало да консумират тлъста риба, крехка риба или крехко месо. След осем седмици сред изследваните лица, които хапвали тлъста риба, било отчетено понижение на нивата на специфични съединения, свързани с възпаление.
Анализ на 17 проучвания показва, че приемът на омега 3-мастни киселини, богат източник на който са рибите, понижава съществено интензитета на ставната болка, сутрешната скованост, броя на болезнените стави и необходимостта от използване на болкоуспокояващи при пациенти с ревматоиден артрит.
Резултатите от друго изследване сочат, че приемът на омега-3 мастни киселини понижава няколко възпалителни маркера, свързани с остеоартрит.