Израелският посланик посети Кюстендил и сведе глава пред спасителя на българските евреи Димитър Пешев

  • Н. Пр. Йорам Елрон и кметът Петър Паунов обсъдиха възможности за развитие на земеделието и туризма в региона

Израелският посланик – Н.Пр. Йорам Елрон, посети Кюстендил и се срещна с кмета на община Кюстендил Петър Паунов. Той посети къщата музей „Димитър Пешев” и заедно с градоначалника на областния град поднесе цветя на паметника му на площад „Велбъжд“.

Кметът Петър Паунов подчерта, че Негово Превъзходителство Йорам Елрон е в България от месец август миналата година, а една от първите му визити в страната е именно в Кюстендил.

„За мен е привилегия и чест да бъда тук. Кюстендил е синоним повече от всички градове на национален дълг и кураж на българския народ като спасители на българските евреи по време на тъмния период на човечеството. Не е съвпадение, че петима от праведниците на света са от Кюстендил. Както казах, за мен е голяма привилегия и чест да бъда в Кюстендил, да бъда гост на кмета като посланик на Държавата Израел. Благодарен съм за неговото приятелство”, каза Йорам Елрон. Той доуточни, че това е първото му посещение в Кюстендил, а това е много важна среща за него поради събитието, случило се в Кюстендил по време на Втората световна война.

„Дойдох тук да покажа моето уважение към куража и смелостта на хората в Кюстендил, които са въстанали срещу злото и са се противопоставили на него, давайки всичко от себе си и да се убедят, че евреите в България са спасени. За мен е много важно, като представител на Държавата Израел, това е нещо като кръг от моето детство. Учил съм в училище колко значим е Кюстендил за нас като евреи. Кюстендилци са предприели изключителни рискове, за да спасят евреите, плащайки много висока цена за това. Това е голяма чест за Кюстендил и за хората в България”, каза още Йорам Елрон.

Посланикът и кметът Петър Паунов са обсъдили две съществени теми. Едната е икономиката, потенциалът за развитие на земеделието, другата е туризмът. „България е главна туристическа дестинация за евреите. Най-много туристи в България, които са извън Европейския съюз, са от Израел. Над 300 000 души на година. Идеята е да привличаме и тук туристи, освен София и Черноморието. Да имаме маршрути, значими за евреите. В това отношение Кюстендил ще играе важна роля заради неговата история”, каза Йорам Елрон.