Затвориха фурната на кооперацията в Рила

Фурната и магазинът на кооперацията в  град Рила затвориха врати в първите дни на тази година, съобщи Kmeta.bg по информация от Районния кооперативен съюз в Кюстендил. Това е поредната в региона затворена фурна от “селски тип”, която пече хляба по традицонната технология – на дърва.

Допреди години са били десетки, но фалират при конкуренцията на многобройнте цехове, които приготвят хляба и изделията на ток или на газ. Друга основна причина е ниският оборот.

Фурната и магазинът в Рила бяха отдадени от кооперацията срещу невисок наем от 500 лв. на месец. Наемателят обаче обяви по Нова година, че затваря. В Рила търговията с хляб е слаба и няма достатъчно оборот – въпреки всекидневните туристи и посетители към Рилския манастир. Кооперацията в Рила  предложила да предостави  магазина в село Пастра  на търговец да работи без наем, но той не се съгласил – пак заради ниския оборот. Градчето е между Благоевград и Дупница, много хора пазаруват от големите вериги и магазини в двата града.

Така в Кюстендилско остават само две фурни, работещи по традиционната технология – в с. Коняво и в Сапарева баня, отбеляза шефът на Районния кооперативен съюз – инж.Георги Анастасов.