Бюст-паметник на Яворов получи като дарение благоевградско училище

Бюст-паметник на Яворов получи като дарение Девето основно училище “Пейо Яворов” в Благоевград, каза за БТА директорката на училището Василка Величкова. Той е изработен от художника на Драматичен театър “Никола Вапцаров” в областния град и е поставен във фоайето на училището. Децата се радват, ходят да се снимат пред него и това ни прави щастливи, допълни Величкова.


Цяла седмица във всички класове цари една еуфория кой знае повече, кой е научил повече за нашия патрон, децата обсъждат новооткритите документи с непознати досега стихове на Яворов, разказа още Василка Величкова. Ние искаме децата да знаят, че не е важно колко години си живял, а колко пълноценно си живял, а те знаят, че Пейо Яворов, въпреки че си е отишъл млад от този свят, е оставил следа в нашата история и литература, допълни директорката на благоевградското училище.
Венци и цветя пред бюст-паметника на Яворов в Благоевград поднесоха и граждани, общественици, представители на различни културни институции и на местната власт по повод 142 години от рождението на Пейо Яворов.

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р Василиса Павлова, заместник областният управител Иван Стоянов, председателят на Общинския съвет Андон Тодоров, общинските съветници Любен Милев и Иван Ризов присъстваха на официалната церемония по отбелязването на 142 години от рождението на поета Пейо Яворов.

Учениците от 9-о ОУ „Пейо К. Яворов“-Благоевград Мария Козарева, Кристина Жишкина и Елена Дулева припомниха биографията на поета П. Яворов и рецитираха едно от емблематичните му стихотворения – „Две хубави очи“.