“Барометър България”: Над 50% от българите са доволни от възможностите в страната

54,3 процента от участвалите в проучване са заявили, че са доволни от икономическия климат и възможности в България, съобщиха от “Барометър България”, цитирани от БТА.

Данните са от телефонно проучване на удовлетвореността на българите от икономическото състояние на страната и тяхното лично и електоралните им нагласи. То е извършено от 9 до 13 януари тази година сред 873-ма души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране. Преобладаващата част от респондентите оценяват положително икономическата обстановка в страната, макар че не биха се отказали от увеличение на личните си приходи. Позитивната оценка за развитието на България намира отражение и върху политическите им пристрастия и стабилната подкрепа към управляващата коалиция, се посочва в съобщението.

Според 35,7 процента от интервюираните икономическата ситуация в България е негативна, а 10 процента не могат да преценят.

Традиционно при проучвания българите са недоволни от личната си финансова ситуация или смятат, че би могла да бъде и по-добра, отбелязват от “Барометър България”. И при сегашното проучване удовлетворени от собствените си доходи са 34,7 процента, а 59,7 ги оценяват като недостатъчни. Относително малък е делът на анкетираните, които нямат мнение или им е трудно да преценят позицията си по този въпрос – 5,6 процента. Електоралните нагласи на анкетираните не търпят значителни промени спрямо последното проучване на “Барометър България” през декември. В парламента със сигурност попадат четири формации. Преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, показват, че водеща политическа сила остава ГЕРБ с 35,5 процента подкрепа, следвани на отчетлив интервал от БСП с 28,2.

Третата позиция е оспорвана от ДПС и “Обединени патриоти” с по 11 процента одобрение, посочват от “Барометър България”. Евентуалната партия на Слави Трифонов остава под чертата за парламентарна представеност, подкрепена от 3,6 процента от анкетираните, а “Демократична България” може да разчита на 3,2 процента./БТА