Кметът на Благоевград Румен Томов проведе среща с кметовете и кметските наместници в общината, предаде БНР. На втората среща присъстваха 20 управници на населени места. Румен Томов и зам.-кметът по финанси и икономика Ясен Попвасилев съобщиха, че в бюджета има предвидени 152 000 лева за кметствата.

Сред поставените проблеми беше доставката на хляб, лекарства и хранителни продукти във вископланинските села Габрово и Дебочица. Кметският наместник Добрин Хамбарджийски посочи, че два пъти в седмицата – вторник и събота, сам и с личен превоз, доставя стоки от първа необходимост на жителите в тези населени места. Румен Томов поясни, че има заложени средства и ще се предприемат мерки.

Пред Томов беше поставен и проблемът за изграждане на водопровод в село Покровник. Кметът на Покровник Недко Ангелов съобщи, че две къщи са без вода, има спешна нужда от поставяне на тръба.

За поетапна подмяна на тръбите за питейна вода настоява и кметът на село Падеш Валери Качулски. При тези дейности ще се установят и нерегламентирани отклонения в изградената мрежа за водоподаване.

Кметският наместник на село Селище Валери Байрактарски и кметът на село Бистрица Георги Бочуков изказаха притеснения за недостиг на питейна вода.

Кметът на село Бело поле Иван Стойчев настоява да бъдат възстановени прекъснатите тръби за вода при местността Джампалица край ПП Е-79.

Сред поставените теми от селските управници са и опасни шахти без капаци в село Бистрица, както и липсата на пътни знаци в същото населено място.

Кметовете на високопланинските села посочиха като сериозен проблем и разрушената настилка на пътищата от тежкотоварните камиони, превозващи дърва от горския фонд. Те настояват за предприемане на спешни мерки за поддържане на пътищата, които са общински и от горските стопанства.

Празникът на виното в село Дъбрава ще се състои за поредна година на определената дата – първата събота на месец февруари. Събитието ще се проведе със съдействието на община Благоевград. Предвидени са средства за организиране на събори в населените места, обяви още кметът на Благоевград.

 

Please follow and like us: