Община Бобов дол иска над 1 млн. лв. от „Околна среда”, рекултивара сметището

Детелина Борисова

Община Бобов дол кандидатства за европейски средства, с които да рекултивира старото сметище. „На 13 януари внесохме проект, с който кандидатстваме за средства по Оперативна програма „Околна среда”. Проектът е на стойност близо 1 млн. и 50 хил. лв.”, каза зам.-кметът Детелина Борисова, която отговаря за европроектите. „Само строителните дейности са за 1 млн. и 95 хил. лв. Предвижда се и съфинансиране от общината, необходимо за биологичната рекултивация”, допълни гл. инженер на общината Валерий Георгиев.

Предвижда се техническа и биологична рекултивация. В проекта е заложен и период на мониторинг и поддръжка на възобновения терен. Предвидена е и рекултивация на намиращо се наблизо технологично езеро, образувано след добив на въглища от открит рудник, което е частично замърсено. Сложността идва именно от езерото, е мнението на специалистите. В общината очакват до месец да имат отговор относно одобрението на проекта. Стана ясно още, че все още не е издадено строително разрешение за обекта.

Сметището на миньорската община заема над 15,5 дка площ, с капацитет за 300 хил. куб. м отпадъци. Изградено е през 1975-1976 г. Затворено бе в края 2017 г. и от 2018 г. боклукът се  транспортира до сепариращо съоръжение в София.