Правителството на Русия подаде оставка

Руският премиер Дмитрий Медведев съобщи днес на среща на президента Владимир Путин с кабинета, че смята за правилно правителството да подаде оставка на фона на огласените от държавния глава предложения за промени в конституцията.

„Тези промени, когато бъдат приети, по всяка вероятност, и това ще бъде направено след обсъждания, както бе заявено, ще внесат съществени промени не само в редица положения в Конституцията, но и, като цяло, в баланса на властта – изпълнителната, законодателната, съдебната. В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Русия, трябва да предоставим на президента на страната възможност да взема всички необходими решения. В тези условия смятам, че би било правилно, в съответствие с чл. 117 от конституцията, правителството в настоящия си състав да подаде оставка“, заяви Медведев на кратък брифинг с Путин.

Владимир Путин от своя страна благодари на членовете на правителството за съвместната работа, „въпреки че не всичко се е получило“. Държавният глава заяви, че в най-скоро време ще се срещне с всеки от тях, а засега ги моли да продължат да изпълняват задълженията си.

Освен това Путин съобщи, че ще въведе длъжност заместник-председател на Съвета за сигурност и ще я предложи на Дмитрий Медведев, който да се занимава с темите „отбрана“ и „сигурност“.