Приключи изграждането на резервоарa за минерална вода в Сапарева баня

Първата копка на резервоара бе направена през ноември 2018 г.

 

Община Сапарева баня приключи изграждането на резервоарa за минерална вода и довеждащ и отвеждащ водопровод, съобщиха от общинската управа. Както сме писали, резервоарът бе изграден в района на Гейзера, със собствени средства и средства, отпуснати по проект „Подобряване и разширяване на ефективното използване на минералните води от находище на минерална вода „Сапарева баня” към Националния доверителен екофонд (НДЕФ) от 2017 година. Финансирането е в съотношение 50% за община Сапарева баня и 50% за НДЕФ. По линия  Инвестиционна програма „Минерални води” на НДЕФ са изплатени 434 101,77 лв. с ДДС.

Резервоарът е с обем 1000 куб. м, с две камери. Всяка от камерите е с вместимост 500 куб. м, в това число: водна камера; суха камера; абонатна камера; вливна система; хранителна система от резервоара до съществуващи водопроводи; преливна система; изпразнителна система,  изграждане на довеждащ водопровод от каптажната шахта на сондаж 1 ХГ до новия резервоар, изграждане на три ревизионни шахти.

Изграждането на новата система за присъединяване чрез абонатната камера до новия резервоар, както и възможността водата да се резервира през нощта, когато консумацията е минимална, и да се използва активно през деня, ще позволи максималното използване на ресурса от минерална вода от сондажа. Реализацията на обекта ще доведе и до по-пълно оползотворяване на топлинната енергия на минералните води, ще подобри и повиши ефективното използване на ресурсите. Директно или индиректно като резултат от оползотворяването на топлинната енергия на минералните води ще има намаляване на емисиите на парникови газове. Ще се постигне и устойчиво социално-икономическо развитие на общината.

Припомняме, че началото на обекта бе дадено официално в началото на ноември 2018 г., когато бе направена първата копка, свързана с обновяването на парк „Николай Хайтов” в Сапарева баня