Подозират умишлен палеж на къщата на адвокат в Ихтиман

Aдв. Ирен Савова

Пожарът, който избухна сутринта в къщата на адвокат Ирен Савова в Ихтиман, е причинен вероятно от умишлен палеж, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Тъй като в къщата не е имало никого, не е имало огън вътре или отопляеми уреди, работим основно по умишлен палеж. Но колегите още правят огледа, така че да вземат обекти, които да бъдат изследвани и да подкрепят тази версия“, каза министърът. Собственикът на къщата Ирен Савова е адвокат по ключови дела. Тя е защитник на бившия заместник-кмет на столичния район „Младост“ Биляна Петрова, която беше арестувана заедно с бившия кмет на района Десислава Иванчева по обвинение в корупция. По това дело Петрова беше осъдена на 12 години затвор, като присъдата е обжалвана на втора инстанция. Ирен Савова беше адвокат и на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, тя представлява държавата и по делата за т.нар. царски имоти.

„Това, което е притеснителното, че когато се провеждаха активните действия на пожарната, видяхме, че на покрива има туба със запалително вещество. Явно става дума за умишлен палеж, тъй като става от покрива надолу към къщата. Притеснителното е, че се случиха редица неща – разлепване на некролози, поставяне на тракери на колите с проследяващи и подслушващи устройства. През 2019 година имахме много сигнали до прокуратурата и ГДБОП. Имаме доста дела със страна по дело, по което на свидетели също им бяха запалени къщите. Мисля, че почеркът е един и същ. Не мога да разбера защо се бездейства“, сподели по-рано днес адвокатът.

Сигнал за пожар в къщата в Ихтиман е получен около 3,30 ч тази нощ. Противопожарни автомобили, изпратени на мястото, са загасили огъня.

Разследването се води от Районната прокуратура в Ихтиман./БНР