Съдия Гиздова продължава да води делото срещу полицаите Попов и Сотиров

Мая Гиздова

Слави Бачев съди като частен обвинител двамата униформени, обвинени за побой

 

Съдия Мая Гиздова ще продължи да води делото срещу обвиняемите за побой служители на полицията в Дупница Стефан Попов и Валери Сотиров, стана ясно на заседание на Районния съд в града в сряда. Адвокатите на бития от униформените Слави Бачев от Бобошово – Николай Балабанов и Никола Петров, и наблюдаващият прокурор Ивайло Василев поискаха отвод на съдийката по делото, тъй като е в конфликт на интереси – дъщерята на Гиздова е секретар на началника на  Районното управление на МВР Борислав Динев и това може да повлияе на резултата от процеса и да го опорочи. Защитниците имат опасения, че двамата полицаи може да бъдат оправдани. Мотивират се с факта, че през м. март миналата година, когато се разглежда делото за отстраняване от длъжност на обвиняемите, шефът им Динев и голяма група полицаи, въоръжени, отидоха в съда, за да защитават Попов и Сотиров. Мая Гиздова отказа да даде поискания й отвод с мотив, че няма основание за това.

На заседанието в сряда Слави Бачев внесе граждански иск срещу двамата полицаи и бе конституиран като частен обвинител. Следващото дело е насрочено за 13 февруари.

Припомняме, че двамата униформени от участъка на Районно управление на полицията-Дупница в Бобошево са подсъдими за побой на задържания в полицейското управление Бачев от лятото на 2018 г. В съучастие, при изпълнение на службата си, при побоя полицаите причинили на пострадалия множество леки телесни повреди – охлузвания и кръвонасядания, заради което са обвиняеми. Стефан Попов е привлечен и за това, че освен споменатите травми, счупил долна челюст на Бачев, което е средна телесна повреда. До травмата се стигнало, след като Попов нанесъл ритник в главата на Бачев.

Припомняме още, че на 21 март миналата година дупнишкият съд излезе с определение за отстраняване от длъжност на Попов и Сотиров, но впоследствие Окръжният съд в Кюстендил ги върна на работа.

Както в. „Вяра” писа, Слави Бачев е арестуван и бит жестоко от обвиняемите полицаи през нощта на 11 август 2018 г. Побоят му е нанесен, докато е в отпуск, след като се прибира от Лондон, където живее и работи. По думите му причината за задържането и побоя му е неправилно пресичане на пътното платно. Впоследствие полицаите установили, че Бачев не носел личната си карта. Освен това, преди да го задържат униформените, Слави избягал. По-късно той сам намерил служителите, за да изясни нещата. Дни след като е пуснат от ареста и алармира за насилието, срещу Бачев тръгва дело по обвинение, че е нанесъл телесна повреда на длъжностно лице – полицай. След побоя младият мъж е претърпял тежка операция.