ЕП гласува да се спрат еврофондовете на корумпирани държави в ЕС

Дебат за Унгария и Полша доведе до предложение да се въведе нов контролен механизъм за всички в страни в ЕС

 

Дебат за върховенството на закона в Унгария и Полша доведе до резолюция, която ще засегне повече държави в ЕС. Гласуваната днес резолюция съдържа параграф, който изисква финансови мерки срещу държавите, незачитащи принципите на правовата държава.

Текстът бе добавен в последния момент и бе подкрепен от 448 евродепутати, като 182-ма бяха против, а 32-ма се въздържаха. Той гласи: ЕП „отново изразява своята позиция относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на бюджета на Съюза в случаите на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава в държавите членки и призовава Съвета да започне междуинституционални преговори възможно най-скоро“. Поправката бе внесена от евродепутати от групите на социалистите, либералите, зелените и крайнолевите, а като цяло резолюцията бе подкрепена и от групата на Европейската народна партия.

На дебата снощи мнозина от депутатите разясниха какво имат предвид  – да бъдат наказани финансово правителствата на Виктор Орбан в Унгария и управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ заради посегателства над независимостта на съдебната система, свободата на медиите и автономията на висшите училища. Двете държави са в наказателна процедура по чл. 7 от Договора за Европейския съюз, според който могат да бъдат лишени от право на глас в европейските органи, равняващо се на замразяване на членството им.

Унгарският опозиционен евродепутат от левицата Шаба Молнар каза: „Правителството на Виктор Орбан трябва да бъде наказано – спрете му парите!“. Малин Бьорк от шведската Лява партия направо заяви: „Нито евро за такива режими“.

От българските евродепутати участие в дебата взе само Ангел Джамбазки от ВМРО, който членува в групата на консерваторите. Той нападна остро вносителите на резолюцията, като отправи особено остри думи към представителите на левицата: „Истинската причина да не ги харесват уважаемите колеги отляво – тези от вас, които се гордеят повече с червената петолъчка, отколкото с националното си знаме – е, че вие не харесвате политиката на Полша и Унгария по отношение на нелегалната имиграция, на еднополовите бракове, на джендър пропагандата, на акциите на г-н Сорос.“

Според него левицата действа под формата на тоталитарна и болшевишка диктатура. Но не тя, унгарците и поляците ще решат как да бъдат управлявани техните страни. „Знам, че част от вас се срамуват от националната си принадлежност. Но ще ви кажа – много империи са се опитвали да заличат нашето национално чувство, но не са успели и вие няма да успеете“, продължи евродепутатът.

Българският представител бе репликиран от германската социалдемократка Катарина Барли. Тя го попита дали не смята, че в Унгария днес преследват инакомислещите – така, както правят диктаторите. „Точно това става не в Полша и Унгария, поляците и унгарците избират своите правителства. Това става тук, в тази зала. Когато вие не сте съгласни с нас, вие ни обвинявате, не ни давате да се изразяваме и ни наричате с различни имена. Ето това е тоталитаризъм, ето това е потъпкване на свободата на словото, ето това е новият либерален ляв болшевизъм“, отговори Джамбазки.

Резолюцията призовава за въвеждане на нов „механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права“, който да прави „ежегодна независима оценка (…) на спазването от страна на всички държави членки на ЕС на ценностите на ЕС, наред със специфични за всяка държава препоръки“./СЕГА