Български ВиК холдинг ще обединява всички държавни дружества с капитал 1 млрд. лв.

Бойко Борисов

Борисов нареди проверки на вноса и износа на боклук, мисли за мораториум

 

Създава се български ВиК холдинг, който ще бъде принципал на всички водни дружества с държавно участие. Това решиха министрите в началото на заседанието на правителството. Целта е дългосрочно устойчиво финансиране на отрасъл ВиК и свързаните с това стратегически цели и гарантиране на качествени ВиК услуги, обобщи регионалният министър Петя Аврамова.

Българският ВиК холдинг ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева, който ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 г. по бюджета на МРРБ. Правата на държавата ще се упражняват от регионалния министър. Той ще има Надзорен и Управителен съвет. Холдинговото дружество ще осъществява общи услуги по управление и контрол, уточни Аврамова.

Във връзка с водната криза премиерът посочи, че е имало градове, които умишлено не искали да се включат в проектите, а в Перник водният цикъл трябвало много отдавна да бъде завършен.

В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов даде и още две задачи на министрите. Първата е свързана с вноса и износа на боклук, а другата с ВЕЦ-овете, които ползват питейна вода. „До другата сряда още две задачи. Първата – вноса и износа на боклук. Да, имаме брюкселски директиви, да видим какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната. Да ми го гарантирате и с Емо Караниколов – всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо място ни е питейната вода, а след това производството на ток. Много е важно за енергетиката, но не може да е за сметка на питейната вода“, заръча Борисов.

Министърът на икономиката подкрепи решението за ВиК холдинг, като посочи, че това ще е начинът за по-добро управление.

Новият екоминистър Емил Димитров пък заяви, че има налични европари за подобряване на системата, които обаче не се усвоявали. За Перник те били над 104 млн. лв., а срокът за усвояването им изтича през 2023 година. По-късно обаче от по-малкия коалиционен партньор обявиха, че гледат предпазливо на тази идея. „Първата добра новина е този 1 млрд., тъй като всеки лев от ВиК системата е изключително важен. В национален план тя е изключително амортизирана. Има недостиг от порядъка на 11 млрд. лева финансиране за следващите години, за да я доведем до нормално европейско ниво“, коментира съпредседателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

„Същевременно, ако се създаде холдинг, трябва да влезем в подробности. Ако той само разпределя пари – добре, но ако събира пари от едни дружества, за да даде на други, се губи справедливостта“, смята той.

Според него, за да бъде оценена идеята като добра или лоша, е необходимо тя да бъде развита в подробности, но все пак крие рискове.