Румен Томов: Когато гражданите са информирани, няма сила, която да ги спре

Така кметът на община Благоевград Румен Томов резюмира същината на практическата си стратегия за решаване на проблема с предполагаемото замърсяване на въздуха от съоръжението на ТЕЦ „Рубин“ в града, на среща с граждани и представителите на Инициативния комитет на протестното движение „Не искам да дишам сажди в Благоевград“, посветена на проблемите с чистотата на въздуха в областния център, съобщи БНР. Кметът препотвърди вече поетия свой ангажимент до края на февруари да бъде доставена и монтирана станция, контролираща качеството на въздуха в района на съоръжението. „Ако има денонощен контрол и той е достъпен чрез интернет, нарушенията ще са видими за всички. Само държавните институции могат да наложат санкции, но ако нарушения има, аз ще съм заедно с протестиращите, за да поискаме държавата да се намеси“, заяви Томов. Той ще инициира в двуседмичен срок среща с всички контролни институции – започвайки с РИОСВ, Басейнова дирекция, ДНСК…, на която да се извърши подробен преглед на всички документи, от инвестиционното намерение, въвеждането на обекта в експлоатация и т.н. „На тази среща вероятно ще бъдат установени и нови въпроси, които ще искат своя отговор… Но целта е една – ако съоръжението работи, да сме сигурни, че то ще спазва всички норми и законови изисквания“, каза кметът на общината. „Няма държавна институция, която да не е налагала санкция на този обект“ – допълни екологът на общината Диана Стефанова – „но съоръжението продължава да работи. Такава е нормативната база, това са възможностите“.

Сергей Лазаров от Инициативния комитет заяви, че ако до края на следващата седмица няма някакъв реален резултат, ще организира протест в района на ТЕЦ „Рубин“.

Преди разговорът да се концентрира върху темата за ТЕЦ-а, кметът Румен Томов успя да набележи някои от конкретните мерки, чрез които общината търси решение за останалите замърсители на въздуха в града – това, че в бюджета е заложено закупуването на две нови машини за миене на улиците, които ще позволят по-бързо и ефективно справяне с праха в топлите и сухи месеци, желанието на общината да намери начини да стимулира поставянето на филтри на комините на домакинствата, използващи различни форми на „твърдо гориво“ за отопление, съвсем предстоящото завършване на анализа, който трябва да посочи пътищата за „отпушване“ на кръговите кръстовища в центъра на града и др.