Със зрелищни танци, тъпани и зурни 12 групи сурвакари и кукери изгониха злото от Радомир

  •  В рамките на празника бе организирано и изложение на традиционни зимни ястия

  • Кметът Пламен Алексиев изтегли монетата от питата с късмети

 

Дванадесет групи сурвакари и кукери от Радомирско, Благоевградско и Земенско представиха изкуството си на общински сурвакарски празник “Тайнството на Сурва” в Радомир. Всяка група показа обичаи и наричания в рамките на 10 минути. Те гониха злите духове и представиха зрелищни танци, характерни за техните региони. Музиката на зурните, тъпаните и звънците на участниците огласиха площад “Свобода” в града. Характерните персонажи като поп, мечка, мечкари и младоженци отново внесоха голяма доза забавление за жителите и гостите на Радомир.

Присъстващите се насладиха на сватбени ритуали, а черешовото топче отново гръмна. Със своя колорит се отличиха групите от квартал “Върба” на Радомир, село Друган и традиционно силната група на квартал “Струмско” от Благоевград. Малките сурвакарчета от детска градина “Радомирче” в града също направиха впечатление с изявите си.

Проявата няма конкурсен характер. Всички групи получиха парични награди и грамоти за участие.
По традиция в рамките на празника бе организирано и изложение на традиционни зимни ястия. Зимни кулинарни трапези подредиха читалищата в общината, Домът за възрастни хора и пенсионерски клубове.

Кметът на общината Пламен Алексиев изтегли монетата от питата с късмети и заяви, че това е добра поличба за финансирането на Радомир.
Събитието беше наблюдавано от много гости от страната и чужбина, сред които и 80 студенти от Испания, Германия, Великобритания, Канада, пристигнали специално за фестивала от София, Пловдив, Варна и Благоевград. Чужденците искрено се забавляваха под звуците на звънците, тъпаните и зурните.