17 нови случая на загадъчната белодробна болест бяха регистрирани в Китай

  • Новият китайски вирус ще зарази стотици

 

Здравните власти са диагностицирали 17 нови случая на загадъчната белодробна болест в централния китайски град Ухан.

Досега двама пациенти в Китай са починали от пневмония, причинена от новия вид коронавирус, за който се предполага, че е възникнал на пазар за животни в Ухан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Коригираната цифра бе обявена, след като експерти са прегледали пациенти с неизвестни досега белодробни заболявания в няколко болници, съобщиха здравните власти на Ухан. Общият брой на диагностицираните пациенти, поразени от този нов вид коронавирус в Китай, нарасна до 62. От 17-те пациенти, диагностицирани с вируса, трима са в тежко състояние, а останалите са стабилни. Властите ще продължат да тестват подозрителни случаи.

Коронавирусите често причиняват безобидни неразположения като настинки, но те могат да доведат и до опасни респираторни заболявания като тежък остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточен респираторен синдром (MERS). Според специалистите новият патоген е подобен на вируса на SARS, но основните разлики са в протеините, с които вирусът атакува човешките клетки. Световната здравна организация заяви, че засега няма “ясни доказателства” вирусът от Ухан да се разпространява чрез контакт с хора. В същото време експерти от британския Кралски колеж в Лондон предупредиха да не се изключва предаването от човек на човек въз основа на миналия опит с огнища на SARS и MERS. Появата на вируса поражда безпокойство, тъй като стотици милиони хора се готвят да пътуват по време на китайската Нова година по-късно този месец. Летищата в няколко съседни страни на Китай въведоха проверки на пристигащите пътници./БТА